REAGOVALO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA: Bugarska oštro kritikovala rusku izložbu o Drugom svjetskom ratu

Bugarska je oštro kritikovala izložbu o Drugom svjetskom ratu koju je organizovala ruska ambasada obilježavajući „oslobađanje istočne Evrope od nacizma”, navodeći da je taj region umjesto toga bio podvrgnut represiji od strane „bajoneta sovjetske vojske” koja je trajala pola vijeka.

Slikovni rezultat za Bulgaria on russian exhibition

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Bugarske, koja je decenijama bila „sovjetski satelit” u istočnoj Evropi, a sada je „zapadna demokratija”, poziva se ruska misija u Sofiji „da ne zauzme stav u znak podrške sumnjivoj historijskoj tvrdnji”, koja je dolazak sovjetskih snaga 1944. tretirala kao oslobođenje, prenio je Rojters.

Navodi se i da ova pozicija predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Bugarske, koja je sada članica Evropske unije i NATO saveza.

Priznajući kritičnu sovjetsku ulogu u porazu nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, bugarsko ministarstvo je navelo da je Sovjetski Savez, takođe, prisilno presjekao zemlje istočne Evrope od ostatka kontinenta tokom Hladnog rata.

Bajoneti sovjetske vojske donijeli su narodima centralne i istočne Evrope pola vijeka represije, suzbijanje građanske svijesti, deformisani ekonomski razvoj i odvajanje od razvijenih evropskih zemalja”, stoji u saopštenju.

Inače, uprkos ovako oštrim kritikama, Bugarska ima generalno prijateljske odnose sa savremenom Rusijom, koja je njen glavni snabdjevač energijom, navela je agencija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj