UZ 1.100 POLICAJACA! Antisnajperska jedinica će sa krovova osiguravati učesnike povorke ponosa u Sarajevu, među učesnicima i američki ambasador!

Antisnajperska jedinica MUP-a Kantona Sarajevo bit će angažovana na predstojećoj Bh. povorci ponosa koja će biti održana u nedjelju 8. septembra.

Slikovni rezultat za 1.100 policajaca povorka ponosa

Snajperisti će biti raspoređeni na krovovima zgrada pored rute kretanja, kako bi i na taj način pružili maksimalnu sigurnost učesnicima Povorke kojih će prema posljednjim informacijama biti više od pet stotina.

Poznato je i da će biti angažovano 1.100 policajaca iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i pripadnici Federalne uprave policije te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Organizatori su ispunili zahtjev MUP-a Kantona Sarajevo o angažovanju privatne zaštitarske agencije, pa će učesnike povorke dodatno osiguravati i 150 zaštitara, kao i betonske prepreke koje će biti postavljene u sporednim ulicama.

Treba istaći i da će u povorci učestvovati veliki broj osoba iz političkog i javnog života, a posebne mjere sigurnosti zasigurno će biti poduzete na bezbjednosti stranih dužnosnika u našoj zemlji koji su potvrdili svoj dolazak pred Vječnu vatru predstojeće nedjelje.

Prva Bh. povorka ponosa će sa sigurnosnog aspekta, s obzirom na sve navedeno, biti jedan od najkompleksnijih događaja koji je organizovan u posljednjih nekoliko godina u glavnom gradu BiH.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson potvrdio: Učestvovat ću u Povorci ponosa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson potvrdio je kako će učestvovati na prvoj Povorci ponosa u BiH kako bi na taj način dao podršku svim pripadnicima LGBTI zajednice i njihovim porodicama.

“Ambasada SAD-a izražava podršku prvoj Povorci ponosa u BiH. Cilj povorke ponosa su jednaka ljudska prava za sve. Moj partner i ja cijenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovdje. Učestvovat ću u Povorci ponosa da bih dao podršku svim pripadnicima LGBTI zajednice i njihovim porodicama”, poručio je Nelson.

“Ovo je šansa za BiH koja želi biti otvorena, multikulturalna zemlja, da prihvati svoje raznolikosti i pokaže toleranciju i poštovanje za svakog pojedinca”, rekao je Nelson.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj