VRAĆANJE FOKUSA NA BALKAN! Palmer će direktno izvještavati sekretara SAD-a o stanju na Zapadnom Balkanu!

Američki državni sektretar Mike Pompeo koji je boravio u Briselu početkom ove nedelje, raspravljao je sa evropskim sagovornicima i o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Ovo je potvrdio ambasador Sjedinjenih Država pri Evropskoj uniji, Gordon Sondland koji je podvukao da je nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan, potvrda američke posvećenosti prema regionu, prenosi Glas Amerike.

“Gospodin (Mathew) Palmer će odgovorati direktno državnom sekretaru Pompeu i na Pomepu ostaje da zaduži Palmera oko kojeg pitanja će se on angažovati. Suština je u tome da zaista želimo da se više angažujemo na Zapadnom Balkanu i pomognemo u rješavanju problema koje smo identifikovali”, izjavio je Sondland novinarima.

Državni sekretar Pompeo je u toku posjete evropskoj prijestonici, između ponedeljka i utorka, razgovarao isključivo sa budućim EU čelnicima koji će dužnost preuzeti od prvog novembra ove godine.

Pompeo se sastao sa nominiranom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, novoimenovanim predsjednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sassolijem kao i budućim visokim predstavnikom EU Joseph Borellom, koji će u svom portofoliju imati i dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Prema navodima američkog diplomatskog predavnika u EU, Gordona Sondlanda, razgovori oko situacije u regionu Zapadnog Balkana su bili produktivni, te da zvanični Washington, prema Sondlandu “namjerava da blisko sarađuje sa EU oko ovih pitanja, te pruži punu podršku”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj