BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti protiv BiH!

Nakon što smo u prvom dijelu teksta objasnili ideološke, političke i ekonomske pozicije sa kojih Rusija preko srpskog političkog faktora na Balkanu širi svoj utjecaj, prodirući tako i u Zapadnu Evropu, u drugom dijelu teksta ćemo se detaljnije pozabaviti praktičnim primjerima rusko-srpskih subverzivnih aktivnosti protiv BiH.

Policijsko-obavještajna saradnja bh. entiteta RS-a i Rusije

Kako bi na neki način kompenzirali nedostatak vojske RS-a, entitetsko rukovodstvo na čelu s Miloradom Dodikom, pokrenulo je operaciju uspostavljanja rezervnog sastava entitetske policije, očigledno se uzdajući u pomoć ruskih instruktora koji dolaze u Banju Luku. Još u oktobru 2015. godine entitetski ministar policije Dragan Lukač boravio je u Rusiji gdje je potpisao Memorandum o razumijevanju s moskovskim MUP-om, što predstavlja ‘pravni osnov’ na kojem se temelji današnja saradnja MUP-ova i agencija entiteta RS i Rusije, manifestirana kroz ‘obuku, naoružavanje i mobilizaciju policijskih kadrova’. U okviru te saradnje sigurnosnih institucija bh. entiteta RS-a i Rusije, pri kabinetu predsjednika RS-a uspostavljen je i Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS-a, čiji je predsjednik Siniša Karan, a članovi Sredoje Nović, Dragan Mastilović, Predrag Ćeranić i Srđan Rajčević.

Spomenuti Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS-a bio je nosilac manifestacije otvaranja spomenika ruskom caru Nikolaju II u Doboju 2016. godine, a nezaobilazni gost i ove manifestacije bio je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, što još jednom potvrđuje dubinsku kulturnu strategiju učvrščavanja ruskog uticaja u BiH preko srpskog političkog faktora.

U sklopu aktivnosti ‘jačanja policije RS-a’, oko 6,5 miliona KM je uloženo u obnovu nekadašnje vojne baze Oružanih snaga BiH u Zalužanima kraj Banje Luke te je na toj lokaciji 4. aprila, na Dan policije RS-a, otvoren Centar za obuku pripadnika MUP-a. U Zalužanima će, pored Specijalne antiterorističke jedinice, biti smještena i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma, u čijoj nadležnosti je, zahvaljujući odredbama novog Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, i obavještajni rad. Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma zvanično broji oko 20 pripadnika. Baza u Zalužanima raspolaže  smještajnim kapacitetima za 500 lica koja bi tu boravila, navodno zbog policijske obuke, iako je očigledno da broj predviđenih mjesta prevazilazi potrebe policijskih jedinica. Obuku u Zalužanima bi trebali voditi domaći i strani instruktori, uglavnom oni iz Republike Srbije, Bjelorusije i Rusije.

Po uhodanom receptu kakav smo gledali u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji, Rusija u BiH šalje istaknute organizatore i vođe paravojnih jedinica, koji su ranije mobilizirali rusku manjinu u Ukrajini, a organizator njihovog prihvata u BiH je Milorad Dodik. U tome mu svesrdno pomaže i srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić, koji u takvom scenariju vidi slamku spasa od totalnog debakla po pitanju Kosova, očigledno smjerajući da na račun BiH pokuša kompenzirati ono što je Srbija NATO intervencijom izgubila na Kosovu.

Dodik je na vezi i sa Leonidom Rešetnikovim, koji je zvaničnik ruske obavještajne službe zadužen za Balkan, te sa Konstantinom Malofevim ruskim oligarhom koji je jedan od organizatora dolaska militantnih kozaka u Banju Luku 2014. godine. Rusija ima svoje favorite i u ‘nevladinom sektoru’ Srbije i bh. entiteta RS-a, koje izdašno finansira, a među najpoznatijima su ‘Istočna alternativa’, ‘Srbska čast’, ‘Zavetnici’, ‘Srpski kod’ i ostale nevladine organizacije koje ne mareći za državnu granicu BiH djeluju i u Srbiji i u RS-u. Zajedničko svim ovim organizacijama jeste borba protiv EU i NATO integracija, odnosno težnja da se prostori naseljeni Srbima vežu za Rusiju. Na istom fonu djeluju i poznati novinari, režiseri i analitičari poput Miroslava Lazanskog, Emira Kusturice, Dževada Galijaševića i drugih.

OSA kao smetnja subverzivnim aktivnostima Milorada Dodika

U znak zahvalnosti za podršku koju je dobijao iz Rusije u toku predizborne kampanje, Milorad Dodik nakon izbora 2018. godine  dodjeljuje odlikovanje Sergejevič Dorohinu, zastupniku Donjeg doma Ruskog Parlamenta i predsjedniku Ruskog komiteta za zaštitu ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je ujedno i autor knjige o ratnom zločincu Ratku Mladiću. Na taj način ruski zvaničnici još jednom grubo negiraju historijske činjenice i međunarodne presude o genocidu u BiH kojeg je počinila srbijanska vojska i tzv. VRS.

Još u maju 2018. godine na banjalučkom aerodromu ruskom milijarderu i istaknutom finansijeru ruskih separatista u Ukrajini Konstantinu Malofevu, Granična policija BiH uručila je rješenje o protjerivanju iz naše zemlje. To je spriječilo Malofeva da stigne na zakazani sastanak sa predsjednikom RS-a. U rješenju koje je predato Malofevu navedeno je da on predstavlja prijetnju po BiH, prijetnju javnom poretku, redu i miru te javnom zdravlju BiH i međunarodnim odnosima. Milorad Dodik i ruski ambasador Petar Ivancov oštro su negodovali protiv mjera Granične policije BiH.

Svi ovi pokazatelji zorno ukazuju da je na sceni koordinirano djelovanje Rusije, Srbije i lidera bh. entiteta RS-a Milorada Dodika s ciljem da se rušeći teritorijalni integritet i suverenitet BiH stvori Velika Srbija.

OSA je u septembru 2018. godine zabranila ulazak u našu zemlju Jevgeniju Prilepinu, navodno piscu i novinaru, a ustvari vođi terorističke skupine separatista u Ukrajini. I ova zabrana ulaska u BiH bazirana je na provjerenim informacijama do kojih je došla bh. sigurnosno-obavještajna agencija na čelu sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, a koji su jasno ukazivali da je Prilepin komandant jednog paravojnog bataljona angažiranog na strani proruskih separatista u Donjecku. Njegova teroristička iskustva u Ukrajini vlasti Srbije i RS-a željele su iskoristiti za motiviranje i angažiranje stanovništva za izgradnju paravojnih terorističkih snaga protiv suverenitet i teritorijalnog integriteta BiH. Zbog toga je Prilepin označen kao opasna osoba koja predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, pravnom poretku BiH i međunarodnim odnosima.

Nažalost, susjedna Srbija je otvorena za značajnije djelovanje različitih sumnjivih ruskih organizacija i pojedinaca, a saradnja dvije države na navodno humanitarnom planu je i zvanično krunisana otvaranjem Ruskog humanitarnog centra u Nišu, za kojeg se sumnja da je paravan za ruski obavještajni centar. Pored toga, na Zlatiboru je ponovno otvoren kontroverzni ‘Patriotski kamp’ u kojem se omladinci podučavaju vojnim vještinama, pružanju prve medicinske pomoći, preživljavanju i orijentaciji u prirodi – svemu onome što jedan pripadnik paravojne formacije mora znati.  Omladinu iz Srbije i RS-a koja su ranije pohađala patriotsko-omladinski kamp na Zlatiboru, između ostalih trenirali su i pripadnici ruske paramilitarne grupe E.N.O.T Korp. Štaviše, ova kontroverzna “mini-vojska”, bila je jedan od organizatora, ponovo otvorenog, kampa.

Da je E.N.O.T. Korp jedan od koorganizatora kampa niko nije krio, štaviše, zastave i ove organizacije, ali i Rusije, vihorile su se na Zlatiboru prethodnih godina. Valerij Sambarov, jedan od lidera E.N.O.T.-a rekao je za RSE da njegova organizacija želi da pomogne da mladi “postanu pravi ljudi i ratnici kako bi branili svoju zemlju”. Ova privatna vojna kompanija nastala je za vrijeme sukoba u Ukrajini 2015. godine. Međutim, ono što je zanimljivo, i što se može pročitati po raznim medijima, ona je samo jedna od mnogih koje su pod neformalnim patronatom Kremlja. S obzirom na vrijeme kada je nastala, nameće se zaključak da su njeni članovu učestvovali u sukobima u Dombasu i Donjeckoj oblasti, naravno na strani Rusije, te da se dijelom radi o iskusnim ruskim obavještajcima koji pod različitim paravanima djeluju u ovom strateškom predjelu Srbije sa kojeg se mogu prikupljati podaci iz cijele regije. Posebno otežavajuća okolnost za identificiranje ovakvih obavještajnih djelatnosti jeste činjenica da je Zlatibor turistički i zdravstveni centar u koji dolaze hiljade turista iz cijele regije.

Koliko je perfidna Dodikova kampanja protiv Obavještajno sigurnosne agencije BiH i njenog direktora Osmana Mehmedagića Osmice, svjedoči i činjenica da je nakon svih javnosti prezentiranih dokaza i informacija o slučaju Prilepin, predsjednik SNSD-a ustvrdio da je OSA zabranila ulazak u BiH Prilepinu kao ‘ruskom piscu i novinaru’. Prethodno je Prilepin, tačnije 2017. godine, boravio u Višegradu gdje je pred postrojenim pripadnicima četničkih fašističkih falangi držao predavanje  o prisajedinjenju teritorija RS-a Srbiji, pa mu je vjerovatno zbog toga i zbog njegovih subverzivnih aktivnosti i zasluga, Dodik uručio odlikovanje  ‘Orden časti’, što je medijski popratio ruski Sputnjik. Sličan orden ranije je dodijeljen ‘Noćnim vukovima’ Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova, Dodikovog kolege sa crne liste SAD-a.

Na osnovu međunarodnog prava, zabrane fašizma i njegovog veličanja te zakonom propisane obaveze OSA-e da štiti suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet BiH, bh. obavještajno-sigurnosna agencija je postupila korektno i profesionalno jer je spriječila paravojno organiziranje na osnovama profašističke četničke ideologije sa seperatističkim ambicijama na štetu teritorijalnog integriteta BiH.

Posebno čuđenje izaziva ruska podrška fašističkim organizacijama u RS-u, jer bi Rusija valjda trebala slijediti i njegovati svoju antifašističku tradiciju i čuvati tekovine pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Pasivnost PIC-a i Visokog predstavnika ohrabruje rusko-srpske atake na Dejtonski sporazum

Iako međunarodna zajednica u BiH ima mehanizme kojima može stati u kraj secesionističkom i subverzivnom divljanju Milorada Dodika, ona je zapala u neki vid apatije i pukog registrovanja njegovih antidejtonskih aktivnosti koje uključuju i paravojno organizovanje u manjem bh. entitetu. Jedan od razloga pasivnosti Međunarodne zajednice leži i u činjenici da je ruski ambasador u PIC-u na liniji destruktivne Dodikove politike i onemogućava postizanje konsenzusa u osudi njegovog kršenja Dejtonskog sporazuma.

Međutim, građane koji se identificiraju sa vrijednostima svoje domovine BiH, zabrinjava pasivno ponašanje Visokog predstavnika Valentina Inzka, od kojeg godinama uzaludno očekuju da reaguje na svakodnevne antidejtonske aktivnosti Milorada Dodika.

Najagilnija u osudi Dodikovih ataka na mir u BiH bila je američka administracija, koja ga je zajedno sa njegovim stranačkim kolegom Nikolom Špirićem stavila na svoju crnu listu 2017. godine, na kojoj se nalaze osobe pod sankcijama jer ugrožavaju sigurnost i mir u BiH i svijetu. Kao podrška teritorijalnom integritetu naše zemlje i njenom putu u članstvo u EU i NATO-u može se tumačiti i čestitka koju su predsjednik SAD-a Donald Tramp i državni sekretar Mike Pompeo uputili povodom 25. novembra Dana državnosti BiH, praznika kojeg ne priznaje Milorad Dodik, iako je tada bio predsjedavajući u državnom predsjedništvu. Svoju poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je iskoristio da, suprotstavljajući se američkom predsjedniku Donaldu Trampu, pošalje pismo u kojem je poručio da se RS zalaže za vojnu neutralnost, da osuđuje NATO bombardovanje Srbije, i da Srbi ne prihvataju obilježavanje Dana državnosti BiH 25. novembra. Djelujući na takav način Dodik je odbacio američku politiku koja afirmira očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Predizborna kampanja 2018. godine i Dodikovi raniji politički potezi pokazuju da on djeluje propagandno protiv Zapada i SAD-a, nazivajući lidere opozicije ‘stranim plaćenicima’ koji rade protiv Srbije i srpskog naroda. Istovremeno, zanimljivo je da Milorad Dodik sa druge strane, u svim slučajevima gdje Izrael, u pogledu svojih vojnih i drugih operacija protiv Palestine i muslimana uopće, dobija podršku sa Zapada, posebno od SAD-a, opravdava takve političke utjecaje u korist izraelskog ekspanzionizma, što samo potvrđuje opseg velikosrpske islamofobne kampanje sa karakterom rasizma, fašizma, aparthejda i segregacije.

Kruna antizapadne propagande u kampanji aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, bile su tvrdnje kako ga navodno Velika Britanija, angažovanjem 40 obavještajaca koje je ubacila u BiH, pokušava sabotirati u kampanji i srušiti njegovu vlast u manjem bh. entitetu, što je tadašnji britanski ambasador Edward Ferguson okarakterisao kao ‘razočaravajući potez’, budući da Velika Britanija obilato pomaže bh. entitet RS.

Dodik je u svojim islamofobnim istupima bio ohrabren evidentnim zamahom takve retorike i kod pojedinih evropskih političara, koji su davali nimalo korektne izjave na račun islama i muslimana, a među najistaknutijim u tom pogledu bile su izjave izjave austrijskog ministra, a kasnije i kancelara,  Sebastijana Kurza, češkog predsjednika Miloša Zemana i vrlo zabrinjavajuće i štetne izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Izjave hrvatske predsjednice mnogi građani BiH su doživjeli kao ponovno vraćanje hrvatske politike na mračne stranice devedesetih, a što je posebno tragično budući da se radi o državi članici EU i NATO-a. Postupci još uvijek aktuelnog državnog vrha Hrvatske utječu na pogoršanje sigurnosne situacije i remećenje mira u BiH, budući da je za sigurnost naše zemlje bitno značajnije prisustvo Zapada, a koje se treba postići, pored ostalog i adekvatnom saradnjom sa hrvatskim državnim i političkim faktorima u Hrvatskoj i BiH. Tako bi se u korist mira i sigurnosti suzili prostori destruktivnim utjecajima ruske i velikosrpske politike.

Međutim,  za razliku od toga cilja, danas je u BiH na sceni rusko-srpsko-hrvatski savez koji  kroz saradnju ruskog ambasadora Petra Ivancova, Milorada Dodika i Dragana Čovića, kao zajednički cilj ima promjenu geopolitičke karte na Balkanu. Ta nova mapa Zapadnog Balkana ne predviđa postojanje cjelovite i nezavisne države BiH, nego potiče njenu disoluciju po etničkom principu, a što bi se odvijalo u nekoliko faza. Početna faza u tom smislu bilo bi komadanje FBiH i stvaranje trećeg entiteta, što bi olakšalo drugi korak tog plana rastakanja BiH – pripajanje bh. entiteta RS-a Srbiji.

U tom pogledu trebamo posmatrati i konstantne atake na noseće stubove državnosti i cjelovitosti BiH , njene institucije, sigurnosni sistem, ali i na Bošnjake kao najbrojniji i nazainteresiraniji narod za opstanak BiH. Samo neobavješteni naivci mogu povjerovati da je usitnjavanje političke moći Bošnjaka i njihovo fragmentiranje na desetine malih političkih stranaka, izraz pluralizma i demokratije, a ne jednog vida specijalnog rata, koji se vodi protiv naše zemlje i Bošnjaka, naroda nad kojim je krajem 20. stoljeća izvršen genocid.

Nastavit će se…

(Global CIR Team)

PROČITAJTE JOŠ:

BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (IX): Historijski revizionizam Milorada Dodika i Srpske pravoslavne crkve!

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Zqato , azimut i kompas se nesmije izgubiti ni minute u 24 sata!

  Reply
  • Zašto niste spomenuli i Orbana mislim da je glavni islamofob i fašist Europe , da nije slučajno razlog Kavazović…….

   Reply
 1. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti prot… […]

 2. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti prot… […]

 3. […] ZAPADA (I): Srpski šovinistički politički diskurs kao provodnik ruskih imperijalnih ambicija! BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti proti… BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (III): Rezolucijom o ‘vojnoj […]

 4. […] ZAPADA (I): Srpski šovinistički politički diskurs kao provodnik ruskih imperijalnih ambicija! BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti proti… BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (III): Rezolucijom o ‘vojnoj […]

 5. […] ZAPADA (I): Srpski šovinistički politički diskurs kao provodnik ruskih imperijalnih ambicija! BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti proti… BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (III): Rezolucijom o ‘vojnoj […]

 6. […] ZAPADA (I): Srpski šovinistički politički diskurs kao provodnik ruskih imperijalnih ambicija! BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti proti… BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (III): Rezolucijom o ‘vojnoj […]

 7. […] ZAPADA (I): Srpski šovinistički politički diskurs kao provodnik ruskih imperijalnih ambicija! BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti proti… BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (III): Rezolucijom o ‘vojnoj […]

 8. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (II): OSA kao brana za subverzivne aktivnosti proti… […]

Komentiraj