ŠTA KAŽU STRUČNJACI? Zašto se trese tuzlanski kraj i kakve će biti posljedice?!

Jutros je na podrućju Lukavca zabilježen zmljotres jačine 2,6 stepeni po Richterovoj skali. Prije nekoliko dana zabilježen je zemljotrs od 4,7 stepeni sa epicentrom kod Mramora nedaleko od Tuzle. To je bio povod da razgovaramo sa načelnikom Odjeljenja za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoa Ivanom Brlekom.

– Ne radi se ni o čemu neobičnom. Na tom području se godinama prikuplja seizmička energija i svakih 20 do 30 godina ona se oslobodi kroz jedan jači i nekoliko slabijih potresa, koji predstavljaju smirivanje tla, tako da i ovaj u Lukavcu zapravo predstavlja smirivanje tla – kazao nam je Brlek.

Govoreći o komentarima da bi ova dva potresa u kratkom vremenskom periodu moli predstavljati najavu za neki veći, Brlek je kratko kazao:

– U seizmologiji nema najava.

Međutim, problem tonjenja Tuzle je prisutan već godinama i opravdanim se čini pitanje da li ovakvi zemljotresi mogu ubrzati ovaj proces.

– U seizmološko tekstonskom smislu, teoretski bi moglo doći do toga. Međutim, govoreći o realnim mogućnostima, ovakvi zemljotresi ne mogu ostaviti posljedice. Naime, potres koji se nedavno dogodio imao je epicentar u takozvanom Moluškom rascjepu koji se nalazi na dubini od četiri kilometra. Osim toga, područje rudnika soli u Tuzli je prilično dobro stabilizovano. Da bi neki potres izazvao posljedice na slijeganje terena u Tuzli, trebalo bi se raditi o vertikalnom zemljotresu jačine od devet ili 10 stepeni Merkalijeve skale. Međutim, u tim slučajevima se radi o katastrofalno razornim zemljotresima, koji bi izazvali značajne posljedice bilo gdje, a ne samo u Tuzli – pojasnio je za Oslobođenje šef Katedre za geologiju Rudarsko geološko građevinskog fakulteta u Tuzli Hamo Isaković.

Sudeći prema izjavama stručnjaka, stanovnici tuzlanskog kraja mogu mirno spavati.

(Global CIR/Oslobođenje/Agencije)

Komentiraj