BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i napadi na IZ!

U prethodnom, petom dijelu, analize pod nazivom ‘BiH kao moguće poprište sukoba Zapada i Rusije’, detaljno smo objasnili u kako teškom položaju se nalaze bošnjački i hrvatski povratnici na prostoru manjeg bh. entiteta. Jasno smo pobrojali sa kojim opasnostima i vrstama diskriminacije se susreću u svakodnevnom životu i dali primjere da je takav njihov položaj usko povezan sa politikom vlasti RS-a na čelu sa SNSD-om Milorada Dodika. Međutim, osnovno pitanje koje se nameće samo po sebi, jeste šta raditi u slučaju da dođe do nekog ozbiljnijeg incidenta ili u slučaju izbijanja nekog novog ratnog sukoba?!

Ranije smo o tome pisali u tekstu ‘Vrijeme je za stratešku političku konsolidaciju Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu’, gdje smo sasvim osnovano ustvrdili  da je opravdano u slučaju nekih ozbiljnijih incidenata, koji bi mogli prerasti u oružane sukobe, smatrati Bošnjake i Hrvate u RS-u kao taoce koje treba osloboditi iz ruku četničkih fašističkih struktura.

Dodik i tzv. ‘bošnjačka ljevica’ udruženi protiv najave Izetbegovićeve inicijative za ocjenu ustavnosti entitetskog naziva ‘Republika Srpska’

Velikosrpska propaganda i ideologija bila je osnov Karadžićeve zločinačke politike koja je uoči početka agresije 1992. godine i tokom cijelog njenog trajanja, ali i nakon potpisivanja Dejtona,  pokušala na sve načine ‘dokazati’ kako je zajednički život Bošnjaka, Srba i Hrvata nemoguć i da Srbi trebaju napustiti prostore sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom. Tipičan primjer takve propagande jeste i poziv bosanskim Srbima da napuste Sarajevo jer je prema Dejtonskom sporazumu ono ušlo u sastav entiteta FBiH. Karadžićeva je politika insistirala da sa svih teritorija koje su pripale entitetu FBiH zajedno sa srpskom vojskom ode i srpsko stanovništvo.

Taj Karadžićev poziv najbolji je odgovor na Dodikovo često postavljano pitanje ‘Zašto nema Srba u Federaciji BiH i gdje su nestali’? Iako zna da je masovno iseljavanje Srba iz FBiH uzrokovano srpskom političkom doktrinom i ideologijom koju smo objasnili kroz Karadžićev ‘poziv’, Dodiku to ne smeta da pitanje navodnog nestanka Srba u FBiH koristi u propagandne svrhe, nastojeći da na taj način kamuflira i sakrije jednu drugu činjenicu, a to je da sami naziv entiteta ‘Republika Srpska’ sam po sebi diskriminatorski i protivan ustavnoj poziciji bošnjačkog i hrvatskog naroda te je kao takav simbol srpske hegemonije i zločina počinjenih nad Bošnjacima i Hrvatima. Dodik nije usamljen u takvim nastojanjima, jer većina srpskih lidera i političkih faktora se grčevito trudi da na svaki mogući način spriječe prevazilaženje velikosrpske hegemonije i diskriminacije nad ostala dva konstitutivna naroda.

Milorad Dodik negirajući genocid i etničko čišćenje, koja su svoju pravnu potvrdu dobila i pred Međunarodnim sudovima, na dnevnoj bazi ležerno izjavljuje bez ikakvih sankcija da je perspektiva bh. entiteta RS-a prisajedinjenje Srbiji, pokušavajući zaplašiti bošnjačke lidere da će još više radikalizirati svoju politiku i praksu protiv BiH, čak i u slučaju samog pomena inicijative da se naziv entiteta RS-a treba mijenjati. Svaki put kada neki od bošnjačkih lidera povuče pitanje moguće inicijative koja bi išla u smjeru promjene naziva manjeg bh. entiteta, Dodik odmah dobije podršku od lidera tzv. bošnjačke ljevice, koja se umjesto da afirmira antifašističke tekovine i bude prva u osudi Dodikove politike, obrušava na one koji pokreću inicijativu za promjenom diskriminatorskog naziva entiteta RS-a.

To je posebno došlo do izražaja kada je u januaru 2019. godine lider SDA Bakir Izetbegović ispoljio namjeru za pokretanjem inicijative o provjeri ustavnosti entitetskog imena ‘Republika Srpska’ pred Ustavnim sudom BiH. Iako je to sasvim legalna i legitimna inicijativa koja ima uporište u borbi za zaštitu ljudskih prava, prava povratnika i konstitutivnih naroda, u medijima pod kontrolom Milorada Dodika i srbijanskim medijima ona je ocijenjena kao izraz mržnje prema Srbima. Dodik je otišao korak dalje izjavljujući da bi prihvatio promjenu imena entiteta ukoliko bi njegov novi naziv glasio ‘zapadna Srbija’.

U napadima na Izetbegovića isticao je kako bošnjački lideri dovode u opasnost opstanak BiH, da nisu realni oni koji govore da se BiH ne može raspasti, jer su tako i neki prije njih govorili za Jugoslaviju pa se ona raspala.

Osim tzv. bošnjačke ljevice koja licemjerno prešućuje napade na povratnike u entitet RS, a uvijek se javi kada treba sabotirati neku od pozitivnih incijativa predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, protiv najavljene apelacije za ocjenu ustavnosti naziva manjeg bh. entiteta, ovaj put su reagovali i pojedini predstavnici međunarodne zajednice koji djeluju u BiH.

Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i uništenja SDA

Neosnovani stav Milorada Dodika i njegove propagandne mašinerije da se radi o inicijativi usmjerenoj protiv srpskog naroda, koji je pojačan populističkom interpretacijom pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da inicijativa zaoštrava međuetničke odnose u BiH, bio je ustvari još jedan poziv na linč lidera SDA, što je drugi takav propagandni poduhvat nakon prvog kojem smo svjedočili 2016. godine. Iza neosnovanih napada na lidera SDA Bakira Izetbegovića krila se i druga dimenzija Dodikovih nasrtaja na državu BiH, koja se ogleda u pomaganju Draganu Čoviću u realizaciji njegovih zamisli za podjelu FBiH i stvaranje tzv. trećeg entiteta. Sa druge strane, za potrebe Srbije i Aleksandra Vučića, Dodik je optuživao Izetbegovića da nije potpisao ugovor o granici sa Srbijom, jer navodno nije prihvatio Vučićev prijedlog o tome. Na Dodikove laži stigla je reakcija iz SDA u kojoj jasno stoji da Srbija nije nikada zvanično podnijela bilo kakav prijedlog BiH po pitanju Ugovora o granici, koju je još početkom devedesetih utvrdila Badinterova komisija. Promjena granica na Balkanu bi naravno odgovarala i Ruskoj Federaciji zbog slučajeva Krima, Južne Osetije, Abhazije…

Suština teza iznesenih od strane svih gore navedenih faktora odnosila se na generalnu ocjenu da je sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem nemoguća bilo kakva politička saradnja, kako unutar same stranke SDA, tako i na međustranačkom nivou. Stranački lideri bošnjačkih i bosanskih političkih stranaka su se prosto utrkivali ko će težu kvalifikaciju iznijeti na račun lidera SDA, uvijek ponavaljajući kako je ‘Izetbegović izolovan’, kako ‘nema sagovornika ni u vlastitoj stranci’ te kako sa njim treba prekinuti bilo kakve političke odnose. Time su stajali na stanovištu da je ‘politički profitabilno’ odbaciti saradnju sa Izetbegovićem i da njihovom rejtingu doprinosi svako distanciranje od njega lično i njegove politike.

Ta vrsta ‘ pritisaka i izolacije’ koji su počeli 2016. godine, trajala je tokom predizborne kampanje, ali nastavljena je i u postizborno vrijeme, gdje je tzv. ljevica grupisana u bh. blok odbijala ući u bilo kakvu koaliciju sa SDA, navodeći da je razlog upravo Izetbegović. Na krilima Dodikove propagande koju su prihvatili pojedini predstavnici međunarodne zajednice, ali i tzv. lijeve i građanske opcije, pojedini članovi SDA su smatrali da je došlo vrijeme da krenu u ‘konačni napad na Izetbegovića’, što je rezultiralo njihovim odvajanjem i napuštanjem stranke SDA, pod istim izgovorom kojim su se služili i Izetbegovićevi politički oponenti u drugim strankama, ali prije svega Milorad Dodik.

Diskriminacija i segregacija povratnika u bh. entitetu RS

Ovako skučen prostor za političko manevrisanje i djelovanje državotvorne Izetbegovićeve politike, još više je otežalo i onako težak život povratnika kojima su ugožene elementarne pretpostavke za normalan život i opstanak na predratnim ognjištima. Kao rezultat teškog stanja i nemogućnosti zanačajnijeg političkog utjecaja za njegovo popravljanje, na sceni se dešavao praktični egzodus povratničke populacije iz manjeg bh. entiteta. U mnogim predjelima manjeg bh. entiteta gdje je nakon rata zabilježen masovni povratak Bošnjaka, danas vlada apatija i mnogi se čak i kaju što su se odlučili na povratak kući umjesto da izaberu neku od zapadnoevropskih ili američkih adresa.

Poznavatelji prilika u kojima se nalaze povratnici u Kozarcu, Kozluku, Kotorskom, Janji, Foči, Srebrenici, Bratuncu, Rogatici, Derventi… izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da je bošnjačko i hrvatsko stanovništvo u tim područjima prepušteno samo sebi, a osnovni problemi sa kojima se susreću, pored loše sigurnosne situacije, jesu siromaštvo i nezaposlenost. Od pozitivnih primjera vraćanja života  u povratničkim naseljima u bh. entitetu RS jeste i osnivanje prvog medija u Janji gdje odnedavno djeluje TV i portal „Podrinje“.

Opterećujuća činjenica za povratnike je i to što se u njihovim sredinama i dalje slobodno kreću osobe za koje se zna da su organizatori i egzekutori masovnih zločina nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u periodu agresije na našu zemlju. Takvi slučajevi ‘slobodnih zločinaca’ koji susreću svoje žrtve su masovni i zabilježeni su od  Prijedora, preko Višegrada, do Foče, Vlasenice, Srebrenice i cijele istočne Hercegovine te drugih predjela koji danas ulaze u sastav entiteta RS.

Povratnici u manji bh. entitet, kako Bošnjaci, tako i Hrvati, diskriminirani su po ključnim pitanjima ljudskih prava i sloboda. Vlast RS-a i dalje institucionalno negira bosanski jezik, bošnjačku historiju, uporno odbacuje odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti bosanskog jezika u RS-u, odbacuje inicijative predstavnika bošnjačkog naroda u NSRS kojima se zahtjeva usvajanje amandmana na Ustav radi unošenja u njegov sastav naziva ‘bosanski jezik’ umjesto nepostojećeg bošnjačkog jezika. Roditelji djece povratnika zahtjevaju obustavljanje ove segregacije i kršenja ljudskih prava koja se ogleda u nepriznavanju bosanskog jezika.  U selu Liplje kod Zvornika čak su štrajkovali i glađu zahtjevajući da se u školske knjižice njihove djece upiše legalni naziv maternjeg bosanskog jezika, a ne ‘bošnjački’. Bošnjačkoj djeci se negira i pravo na izbor pisma, budući da je vlada RS-a pripremila zakon o ćirilici kao ‘glavnom i obaveznom pismu’ po kojem će se izvoditi nastava. Bošnjački predstavnici su upozorili da su ćirilica i latinaca po Ustavu BiH dva ravnopravna pisma.

Širom entiteta RS nazivaju se škole po imenima ‘pravoslavnih svetaca’, poznatih velikosrpskih nacionalista, ratnih zločinaca i četnika iz Drugog svjetskog rata i onih koji su učestvovali u oružanoj agresiji na RBiH tokom devedesetih. Dok se u RS-u ne dozvoljava upotreba udžbenika po programu škola iz entiteta FBiH, ozvaničena je upotreba udžbenika iz obrazovnog sistema Srbije. Nasilno se pokušava ijekavska jezička varijanta zamijeniti ekavskom. Bosanski jezik je priznat na svim prostorima bivše SFRJ, pa čak i Srbije, osim u bh. entitetu RS.

Sinhronizovani napadi Dodika na IZ

U ulozi člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik je pokazao posebnu mržnju prema IZ-u BiH u vezi s blokadom potpisivanja Ugovora IZ-a sa državom BiH u aprilu 2019. On je rekao da IZ u BiH traži mnogo veća prava nego što je to bio slučaj u ugovorima države BiH sa SPC-om i katoličkom crkvom. Dodikove neistine demantirao je lično reis IZ-a u BiH Husein ef. Kavazović. Važno je napomenuti da je u prethodnom sazivu Predsjedništva BiH potpisivanje ugovora sa IZ-om blokirao hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović. Vjerovatno se iza ovoga čina  krije ‘plan u četiri oka Dodika i Čovića’ da se u vrhu IZ-a instalira neki njihov ‘miljenik’, a prema našim pretpostavkama nakon toga ni Dodik ni Čović ne bi imali ništa protiv da država BiH sa IZ-om sklopi taj sporazum.

Islamska zajednica u BiH je i ranije bila meta Dodikovih islamofobnih napada. U jednoj tv emisiji srbijanske televizije za islamski poziv na molitvu, ezan, kazao je da se radi o ‘arlaukanju’, te da jedan njegov poznanik zbog tog ‘arlaukanja’ ne može prodati kuću koja se nalazi u blizini džamije. Kabadahijski  i vulgarni islamofobni ispadi Milorada Dodika premašuju po svojoj težini izjave Radovana Karadžića ili čak Njegošev poziv na ‘istragu poturica’.

Šta za povratnike znači džamija i IZ najbolje je u svome tekstu formulisao potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. On je između ostalog istakao da  su istovremeno, dok su obnavljali svoja imanja, Bošnjaci započeli i obnove džamija … I ovaj proces bio je mučan i bolan, čemu svjedoči i ubistvo Murata Badića na polaganju kamena temeljca za Ferhadiju džamiju u Banjoj Luci.’ Naglasio je da su ‘džamije bile jedan od pečata povratka Bošnjaka’ te da su obnove ‘Atik , Musa-pašine, Ferhadije, Osman-pašine i drugih  džamija  označile prekretnicu, dok će obnova Aladže u Foči također biti prekretnica i vjetar u leđa Bošnjacima u ovim krajevima’.

Salkić je dalje napisao:‘Nažalost, obnova džamija, ali i cjelokupan proces povratka prolazi bez značajne podrške onih koji se smatraju i nazivaju sljedbenicima politike koja je planirala, organizirala i porušila 614 džamija … Oni, nažalost, i danas toleriraju skrnavljenje naših džamija, napade na naše imame, a najviši predstavnici srpskog naroda negiraju genocid nad Bošnjacima i govore pogrdne riječi o našem ezanu … Valja podsjetiti da postoje i rijetki primjeri pomoći predstavnika bosanskih Srba, pravoslavaca u obnovi naših džamija. Pomoć bi vjerovatno bila i puno veća da je aktuelna vlast zastupala ideje mira i suživota.’

Nastavit će se…

(Global CIR Team)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i na… […]

  2. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i na… […]

  3. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i na… […]

  4. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i na… […]

  5. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i na… […]

  6. […] BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i nap… […]

  7. […] SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (V): Napadi na povratnike u RS-u inspirisani Dodikovom retorikom! BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i nap… BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VII): Plan je isti, ostalo su nijanse! BIH […]

  8. […] SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (V): Napadi na povratnike u RS-u inspirisani Dodikovom retorikom! BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VI): Pokušaj izolacije Bakira Izetbegovića i nap… BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VII): Plan je isti, ostalo su nijanse! BIH […]

Komentiraj