NAUČNICI PREDLAŽU: Spasiti čovječanstvo zamrzavanjem Arktika vještačkim ledom

Indonezijski dizajneri predlažu da ljudi ponovno zamrznu Arktik vještačkim ledom i tako spriječe katastrofu koja prijeti čovječanstvu zbog sve većeg zagrijavanja Zemlje. Ideja o zamrzavanju Arktika zasniva se na mnoštvu podmornica koje bi stvarale ledene grebene.

Ako se sadnjom mnoštva drveća može osvježiti šuma i ukloniti ugljen-dioksid, onda se može i dodati led na otopljenom Arktiku, smatraju naučnici. Kako navode naučni časopisi, ova ideja nagrađena je na međunarodnom takmičenju u dizajnu, čija je tema bila “radikalni pristup održivosti”.

Arhitekta Faris Rajak Kotahatuhaha vodio je naučnu grupu koja je zamislila “plovilo koje bi moglo da proizvodi sante leda”.

Proces bi započeo tako što bi podmornica zaronila ispod površine da se napuni morskom vodom. So bi se filtrirala, čime bi bila podignuta tačka zamrzavanja vode, nakon čega bi se zatvorio poklopac komore zbog zaštite od sunca. Unutra bi se led formirao prirodno, prije nego što bi bio “izbačen” mjesec dana kasnije.

Tim koji stoji iza projekta kaže da bi šestorougaoni oblik sante mogao da “ohrabri” glečere da se međusobno spoje i tako formiraju veće smrznute mase. Ali, dizajneri još moraju da pronađi način na koji bi se plovilo napajalo.

Profesor sa Univerziteta Leeds Andrew Shepherd opisuje ovu ideju kao zanimljivo inženjersko rješenje, koje nema velike izglede.

On upozorava da bi zamjenjivanje polarnog leda jednakom brzinom kojom ono u posljednjih četrdeset godina nestaje zahtijevalo, otprilike, deset miliona podmornica.

Arktik u posljednjoj deceniji gubi led iz godine u godinu. Pokušavamo da riješimo problem drugačijim načinom razmišljanja, objašnjavaju idnonezijski dizajneri, a prenosi CNN.

Ako se stvori dovoljno leda, na kraju bi se mogla izravnati temperatura planete, što bi dovelo do smanjenja otapanja kopnenog leda i smanjenja niva podizanja mora zbog tog izvora – nadaju se predlagači plana po kome bi trebalo iznova zamrznuti Arktik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj