BORIS JOHNSON OBEĆAO DA ĆE ISKORISTITI SUSPENZIJU PARLAMENTA: ‘Brexit se vuče tri godine, ako treba, izaći ćemo bez sporazuma’

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je obećao da će iskoristiti suspenziju parlamenta, u trajanju od pet tjedana, kako bi osigurao britansko napuštanje Europske unije 31. listopada sa ili bez sporazuma.

“Mislim da postoji gomila ljudi koji zbilja žele da se to izvrši, i to uključuje britanske ljude, kao i ljude i Bruxellesu te naše prijatelje i partnere širom EU-a”, rekao je Johnson za BBC.

“Oni žele da se to (proces napuštanja EU-a) nastavi”, kazao je.

“To (Brexit) se vuče tri godine”, dodao je.

Oporba mu odbila prijedlog

Oporbeni su zastupnici, u ponedjeljak, odbili Johnsonov prijedlog za raspisivanjem prijevremenih izbora.

Nadstranačka skupina zastupnika zatražila je od Johnsona u ponedjeljak da sklopi sporazum s Bruxellesom.

Zagovornici bezuvjetnog Brexita unutar Konzervativne stranke smatraju da Johnson treba ignorirati zakon, koji je donio parlament, a prema kojemu Johnson mora zatražiti odgodu Brexita od EU-a, ako do 19. listopada ne postigne sporazum s Bruxellesom.

Spreman na ‘no deal brexit’

“Radimo marljivo kako bi dobili sporazum. Mislim da ćemo dobiti sporazum, ali ako bude apsolutno potrebno, izaći ćemo bez sporazuma”, kazao je Johnson za BBC.

Vođa laburista Jeremy Corbyn optužio je Johnsona da “bježi od nadzora”, suspendiranjem parlamenta.

“On želi inscenirati sukob oko Brexita bez sporazuma koji može predstaviti kao bitku između parlamenta i naroda”, kazao je Corbyn i dodao kako je ideja da “Johnson i njegovi bogati prijatelji, i podupiratelji, nekako zastupaju narod, uistinu apsurdna”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj