SDA: Nedopustivi pritisci MUP-a Kantona Sarajevo na Muju Aganovića

Stranka demokratske akcije osudila je nalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u policijskoj stanici u Zenici.

“Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako ko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku parade i njenih pokrovitelja. Nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima te je sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi ‘sigurnosni problem’ jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima”, saopćeno je iz SDA.

Želi se reći, kažu u SDA, da bi svako ko se usudi kritikovati paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao da dobije poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta.

“Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obavezu da se prema njemu ophodi s punim uvažavanjem. Tu obavezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade te da upute javno izvinjenje Aganoviću”, saopćili su iz SDA.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine Mujo Aganović nakon poruke ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu jučer je pozvan na informativni razgovor u Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj