SPRIJEČITI ESKALACIJU! Merkel: Evropa podržava nuklearni sporazum sa Iranom

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Evropa odlučila da podrži nuklearni sporazum sa Iranom i da pokuša naći rješenje da bi se spriječila dalja eskalacija.

“Korak po korak nastavit ćemo da pokušavamo da nađemo rješenje sa Iranom, kako bi se spriječila eskalacija tenzija u tom globalno osjetljivom regionu”, rekla je u Donjem domu Parlamenta, prenosi Reuters.

Kina je ranije ove sedmice okrivila SAD za tenzije nastale s Iranom i pozvala svjetske sile da se drže nuklearnog sporazuma postignutog 2015. s Teheranom.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da bi SAD trebao odustati od loše prakse, poput jednostrano uvedenih sankcija i maksimalnog pritiska na Iran, prenosi Tanjug od agencije AP.

‘Posvećenost sporazumu’

Kako je rekla, potpisnice opsežnog sporazuma, među kojima su i Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina, Rusija i EU, trebale bi ostati posvećene svim njegovim dijelovima.

Sporazum s Iranom počeo se urušavati nakon što je SAD prošle godine izašao iz sporazuma, a komentar Chunying uslijedio je nakon što je Iran objavio da će početi koristiti napredne centrifuge, koje su sporazumom zabranjene i koje se mogu koristiti za obogaćivanje uranija.

Govoreći o situaciji u Libiji, njemačka kancelarka je upozorila da situacija u toj sjevernoafričkoj zemlji prijeti da destabilizira cijeli afrički kontinent, prenosi Tanjug.

“Situacija u Libiji se razvija tako da može da ima slične dimenzije kao u Siriji. Nama je imperativ da učinimo sve što možemo kako to ne bi eskaliralo u rat”, rekla je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj