ODLUČIO KONGRES! Bakir Izetbegović jednoglasno izabran za predsjednika SDA i u naredne četiri godine!

Delegati na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) izabrali su danas aklamacijom Bakira Izetbegovića za novog/starog predsjednika SDA.

Prethodno su delegati glasali da se izbor glasanja vrši javno. Pri tome su samo dva delegata bila suzdržana i nijedan protiv. Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao, obrazlažući statut stranke, da izbor može da se vrši javno ukoliko na Kongresu ima samo jedan kandidat za predsjednika.

Tako je za Izetbegovića glasalo svih 1.227 prisutnih delegata.

Njegov mandat na poziciji predsjednika najutjecajnije političke stranke u Bosni Hercegovine trajat će naredne četiri godine, odnosno do 2023. godine. Izetbegović u drugi mandat ulazi s izmijenjenim Statutom SDA koji u velikoj mjeri ograničava moć stranačkih funkcionera.

Predsjednika SDA ranije je u nekoliko navrata ponovio kako će nakon Kongresa SDA započeti reformisanje stranke što prije svega znači podmlađivanje kadra, ali i otvaranje stranke pripadnicima drugih etničkih grupa koji prihvataju i zalažu se za programske ciljeve SDA.

Izetbegović je bio jedini kandidat za predsjednika SDA s obzirom na to da su ga sve organizacije u sastavu SDA jednoglasno nominovale za novog predsjednika SDA. On je tokom obraćanja delegatima rekao da takvu podršku doživljava kao podršku politici koju je vodilo rukovodstvo.

Delegati na Kongresu SDA danas će izabrati i devet od 15 ponuđenih kandidata za potpredsjednika SDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj