HDZ PUCA PO ŠAVOVIMA, PREDSJEDNIK SABORA ŠOKIRAO NAJAVOM: “Ne isključujem sabotažu iz redova HDZ-a na predsjedničkim izborima…”

Predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, gostovao je danas u emisiji Točka na tjedan televizije N1. Tamo je progovorio o aktualnom političkom stanju u Hrvatskoj, predsjedanju EU-om, ali i nadolazećim predsjedničkim izborima.

Prioritet HDZ-a je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima

Govoreći o odnosima u stranci, uputio je kritiku svima koji nastoje iskoristiti svaki trenutak “egoistično, kako bi prikupili neki politički bod za buduće unutarstranačke izbore”, naglasivši kako nisu oni prvi na redu, već predsjednički izbori te da je prioritet HDZ-a pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović.

“Oni koji misle da ti izbori nisu važni i da nije važna pobjeda naše kandidatkinje, ti ne misle dobro HDZ-u. Ti misle dobro samo sebi i tu temu ćemo staviti na stranačka tijela da vidimo kakva ćemo pravila imati tijekom predsjedničke kampanje”, rekao je.

Nećemo nikome ništa zabranjivati, odgovorio je na pitanje novinarke, ali će se, najavio je, na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke “definirati pravila igre”. “Jer se ne može voditi kvalitetna fokusirana kampanja za predsjedničke izbore ako u vlastitim redovima imate one koji će ju potkopavati i gledati svoj osobni interes, svoj ego, i štetiti kampanji”, dodao je.

U tome kontekstu vidi i reakciju Plenkovića koji je za saborskog zastupnika HDZ-a Mirku Kovača rekao da je irelevantan. “Predsjednik Plenković mu je odgovorio na način za koji je smatrao da je primjeren”.

Komentirao izjave Kovača i Stiera

Kovač je, rekao je Jandroković, dva puta u kriznim situacijama “izišao, ne braneći interese HDZ-a, nego govoreći o vlastitim ambicijama”. “To niti je korektno niti je politički promišljeno”, smatra Jandroković.

“Ako vodite političku bitku s političkim suparnicima i netko iz vaših redova vam u tome trenutku podmeće nogu ili vam udara šakom u leđa, pa naravno da ćete reagirati. Vrijedi demokracija sa sve. Ako on može izreći svoje, naravno da ćemo mi izreći svoje”, poručio je.

Stav Davora Ive Stiera koji je nakon toga poručio da ni jedan član stranke nije irelevantan, prokomentirao je kazavši kako je “odlično iskoristio situaciju da bi se postavio kao nekakav Kovačev zaštitnik, “a ustvari je poentirao na Kovačevim leđima”.

U stranci se nije, dodao je na pitanje novinarke, razgovaralo o eventualnom stegovnom postupku protiv Kovača, ali će se, dodao je, razgovarati o “pravilima igre za vrijeme predsjedničkih izbora”.

Kaže da su moguće sabotaže iz stranke za vrijeme izbora

Nije isključio mogućnost da će Plenkovićevi oponenti u stranci sabotirati te izbore.

“To bi bilo jako loše i vjerujem da će se članovi moći nositi s takvom odgovornošću, ali ne isključujem tu opciju”, rekao je.

Smatra da je Grabar-Kitarović svoj prvi mandat “odradila korektno”, uvjeren da će ponovno pobijediti.

“Ako će predsjednica kvalitetno odraditi kampanju, ako će HDZ čvrsto stajati iza nje, onda joj nitko nije opasan (protivnik)”, rekao je, uz ostalo.

Novinarka je Jandrokovića pitala i zašto jučer nije bio na odavanju počasti generalu Petru Stipetiću koji je u Ogulinu dobio svoj trg, a predsjednik Sabora odgovorio da je to pitanje postavio predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović te ocijenio kako je riječ o “plitkoj politikantskoj akciji”.

Stipetić je heroj Domovinskog rata, a u Ogulinu su bili predstavnici ministarstva, radi se o nepotrebnoj provokaciji, dodao je te  uzvratio protupitanjem: “Ja bih pitao gdje su oni kad slavimo Dan državnosti, idemo na Mirogoj postaviti vijence i zapaliti svijeće prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu”.

(Global CIR/N1/SB)

Komentiraj