ŠANSE I DALJE POSTOJE! Bijela kuća ne isključuje mogućnost sastanka između Trampa i Rohanija nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Bijela kuća danas nije isključila mogućnost sastanka između predsjednika SAD Donalda Trampa  i iranskog predsjednika Hasana Rohanija, čak ni nakon što je Vašington optužio Iran za napade bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Savjetnica Bijele kuće Kelijan Konvej je rekla da subotnji napadi “nisu pomogli” izgledima da ovaj sastanak bude održan tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ovog mjeseca, ali je ostavila otvorenom mogućnost da se sastanak ipak dogodi.  

– Dopustit ću predsjedniku Trampu da najavi sastanak – rekla je Konvej za program “Fox News Sunday”.

Dodala je da će sankcije koje je uvela Trampova administracija i kampanja maksimalnog pritiska na Iran, zbog njihovog nuklearnog i raketnog programa, biti nastavljeni bez obzira na to da li će se ova dva lidera sastati.   

Iran je ranije negirao navode Državnog sekretara SAD Majka Pompea da oni stoje iza napada na postrojenja naftne industrije u Saudijskoj Arabiji. Jemenski Huti povezani sa Iranom su preuzeli odgovornost za ove napade.

Pompeo je rekao da Iran stoji iza skoro stotinu napada na Saudijsku Arabiju, dok se lideri u Teheranu “prave da su uključeni u diplomatiju”.  

Vašington, čvrsti saveznik Rijada, je uveo jake anti-iranske mjere “maksimalnog pritiska”, kako bi prisilili Teheran da započne šire pregovore koji bi dodatno ograničili njihov nuklearni program i raketni sistem.

Konvej je rekla da je američko Ministarstvo energije spremno ući u Strateške rezerve nafte nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ako je potrebno stabilizirati globalno snabdijevanje energijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj