SDA: Nikome ne prijetimo, do svog cilja – Republike BiH – nećemo doći neustavnim potezima!

Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, saopćili su danas iz Stranke demokratske akcije.

Iz stranke se pitaju zašto su se iz Republike Srpske i susjedne Srbije baš sada sjetili da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD-a, u kojoj su kao cilj iznijeli otcjepljenje RS-a, kao i na deklaraciju SNS-a iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje RS-a Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Daytona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Ovdje se očigledno radi o tome da neki žele da imaju pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Daytona, kroz najave otcjepljenja ili formiranja novih entiteta, a nas pritiscima pokušavaju ušutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana, navodi se u saopćenju.

Iz SDA tvrde da nikome ne prijete, niti misle do svog cilja – Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana – doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima.

Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije.

Istovremeno, vjerujemo da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana. Radit ćemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promoviranju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Podsjećamo, na adresu SDA i danas pristižu brojne osude zbog usvojene deklaracije koja, između ostalog, dugoročno predviđa izmjene Ustava i drugačije uređenje države. Iako je predsjednik stranke Bakir Izetbegović na Kongresu naznačio kako nešto tako neće biti moguće bez saglasnosti političkih predstavnika druga dva naroda, SDA je optužena za grubo narušavanje Daytona.

(Global CIR/Oslobođenje/Agencije)

Komentiraj