Prijevremeni izbori u Austriji: Nijedna koalicija bez partije Sebastijana Kurza nije realna!

Manje od dvije nedjelje pred prijevremene parlamentarne izbore u Austriji, zakazane za 29. septembar, jasno je da nijedna budu─ça koalicija ne─çe biti mogu─ça bez u─Źe┼í─ça Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurza.

Na osnovu istra┼żivanja javnog mnjenja, OVP bi na izborima mogla osvojiti 35 odsto glasova, a daleko iza nje druga bi bila Socijaldemokratska stranka (SPO) sa 22 odsto podr┼íke, te Slobodarska stranka (FPO) sa 20 procenata glasova.

Shodno ovim prognozama slede─ça vlada ne─çe mo─çi da se formira bez OVP, jer svaka ve─çina bez narodnjaka ÔÇô da li SPO-FPO ili neko od ove dve partije sa Zelenima i Neos-om, trenutno nije realna opcija.

Vlada OVP-FPO, koja je do┼żivjela krah pred ljeto zbog afere ÔÇťIbicaÔÇŁ, usljed koje je politi─Źku karijeru morao da okon─Źa dotada┼ínji lider slobodaraca Hajnc-Kristijan ┼átrahe, trenutno bi imala ve─çinu od oko 55 odsto.Koalicija OVP sa SPO, tako─Ĺe, bi imala ve─çinu u parlamentu sa 57 odsto i mogu─ça je varijanta, po┼íto su socijaldemokrate nedavno pokazale otvorenost prema saradnji sa Kurzovim narodnjacima.

Me─Ĺutim, za formiranje takve koalicije zasigurno bi bilo potrebno dugo pregovaranje, jer su razlike izme─Ĺu dvije partije ogromne prije svega po pitanju o─Źuvanja socijalne dr┼żave.

Dalja kombinacija je OVP-Zeleni-Neos, koalicija koja bi imala nešto iznad 50 odsto većinu u parlamentu.

Vjeruje se da bi trojnu koaliciju narodnjaci poku┼íali da izbjegnu, jer ┼íto je vi┼íe partnera, posebno me─Ĺu kojima su Zeleni koji politi─Źki ÔÇťlutajuÔÇŁ, nemogu─çe je formirati odr┼żivo stabilnu vladu.

Sve druge koalicije ne mogu, prema aktuelnim istra┼żivanjima, obezbijediti potrebnu ve─çinu u parlamentu da bi vlada bila ve─çinska.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj