DODIK ZAPRIJETIO VRAĆANJEM NADLEŽNOSTI I ‘SAMOOPREDJELJENJEM’! SDA: Zaključci GO SNSD-a su direktni napad na Dejtonski sporazum; Ambasada SAD-a: Entiteti ovise o postojanju BiH!

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sjednice Glavnog odbora te stranke kazao da je napravljen dokument koji predstavlja SNSD-ovu ocjenu ukupne situacije u entitetu RS i BiH. Glavni odbor je usvojio i 64 zaključka u različitim oblastima te je formirao komisiju koja će, kako je kazao, definitivno utvrditi konačnu verziju zaključaka, koji će biti završeni u narednih nekoliko dana. 

Vraćanje nadležnosti i samoopredjeljenje

Dodik je rekao da je Glavni odbor SNSD-a usvojio 64 zaključka o različitim oblastima kao osnovni osvrt na politička pitanja i stanje u BiH.

On je kazao da sve što je proizvedeno na osnovu bonskih ovlasti nije definitivno i da o tome treba raspravljati jer RS zajedno s FBiH može raspravljati o svim tim pitanjima. Kako kaže, SNSD traži dijalog o zakonima koji su mijenjali sistem nadležnosti i doveli do toga da RS ostane bez nadležnosti.

Glavni odbor SNSD-a smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav BiH ugrade oblasti kao što su odbrana, sigurnost, pravosuđe i fiskalni sistem.

“Danas su te ovlasti regulisane zakonom i nisu ustavne. Kao stranka ćemo se nastaviti se zalagati za ustavnost u BiH”, rekao je Dodik.

SNSD je odbacio sve namjere da se uspostavi Republika BiH s teritorijalnom reorganizacijom koja se odnosi na glavni grad Sarajevo. Dodik je kazao kako to ugrožava mir u BiH i predstavlja urušavanje Dejtonskog sporazuma.

Ako se situacija ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, onda se trebaju primjenjivati odredbe Ustava BiH koje čine sastavni dio, a to su Pakt o građanskim pravima i slobodama gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da SNSD predlaže da se održi sjednica Narodne skupštine RS-a i da se na njoj utvrdi prijedlog da se s FBiH razgovara o Zakonu o odbrani BiH, Zakonu o VSTV-u i Zakonu o indirektnim porezima.

“Samo u ta tri zakona postoje nekakve odluke NSRS-a da se o njima razgovara. Sve ostalo, kao što su Sud BiH i Tužilaštvo BiH, OSA, SIPA… Sve je to urađeno mimo ustava i saglasnosti RS-a”, rekao je Dodik.

On je rekao da NSRS i Parlament FBiH trebaju formirati delegacije i raspravljati o ovim pitanjima.

“Ako se to odbije, Glavni odbor SNSD-a tražit će da se svi ti zakoni i odluke koje su donesene pod pritiskom visokog predstavnika, pa čak i one koje su kasnije izglasane na Parlamentu, ne smatraju validnim”, rekao je Dodik.

Reagovanje SDA: Zaključci GO SNSD-a su direktni napad na Dejtonski sporazum 

SDA smatra da zaključci GO SNSD-a, u kojima se najavljuje “aktiviranje prava na samoopredjeljenje”, predstavljaju grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH, i direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredjeljenja entitetima ili narodima.

Entitet RS postoji isključivo na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i ne posjeduje nikava prava, osim onih koja su taksativno pobrojana u Dejtonskom sporazumu. Sve ostalo su očajničke iluzije Milorada Dodika i SNSD-a, koje predstavljaju opasan avanturizam i prvorazrednu sigurnosnu prijetnju – ističe se u saopćenju iz SDA.

Izmišljanje prava na samoopredjeljenje RS-a, kroz neozbiljnu i pogrešnu interpretaciju UN-ovih konvencija, čiji su jedini potpisnici države, a ne regije ili entiteti, uz najave jednostranog aktiviranja tog “prava” – predstavlja, kaže se dalje u saopćenju SDA, opasno napuštanje okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao najrelevantnijeg akta kojim je definiran trenutni status BiH u poretku međunarodnog prava, a samim time i stabilnost i mir u BiH i ovom dijelu Evrope.

SDA ističe da je Dejtonski mirovni sporazum moguće mijenjati samo konsenzusom, “a sve dok se SDA pita u tom procesu, jedine moguće izmjene su harmonizacija s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i implementacija Mišljenja Evropske komisije, s ciljem jačanja građanskog principa i supremacije države nad entitetima”.

Dodikove opasne antidejtonske, antikonsenzualne i secesionističke poruke zahtijevaju urgentnu i odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira i OHR-a, a sam Dodik i SNSD moraju shvatiti da bi jednostranim napuštanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ugroziili mir, ali i poništiili jedini akt na temelju kojeg postoje entiteti u BiH, te sebe doveli u politički i strateški ćorsokak iz kojeg će teško naći izlaz – poručuju iz SDA.

Ambasada SAD-a: Entiteti ovise o postojanju BiH

Američka ambasada u poruci objavljenoj na Twitteru ističe da ova vrsta retorike ne rješava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje podstiče postojeće političke tenzije.

Stav SAD-a je poznat i ostaje nepromijenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i osnovnu strukturu kao jedinstvenu, suverenu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda – navodi se u poruci.

U poruci se napominje da retorika, koja izaziva podjele, usporava napredak BiH ka euroatlantskim integracijama i članstvu u EU, narušava stabilnost i plaši investitore čime se uništava mogućnost dobrog zaposlenja i ubrzava odlazak državljana BiH.

U poruci se podsjeća da je teritorijalni integritet i suverenitet garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, a da se u sporazumu niti u Ustavu BiH ne nudi pravo na otcjepljenje ijednom od entiteta.

Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH.

U poruci se dodaje da svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa unaprijed određenim procedurama u Ustavu za šta je potrebna šira podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj