NETANYAHUOVI RIVALI U VODSTVU! Izraelski premijer otkazao učešće na zasjedanju Generalne skupštine UN-a

Zvaničnik u kabinetu premijera Izraela Benjamina Netanyahua najavio je danas da izraelski lider neće prisustvovati ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN u New Yorku, na kojem inače učestvuje kako bi se na svjetskoj sceni izborio za izraelske interese.

Put u New York otkazan nakon jučerašnjih izraelskih parlamentarnih izbora na kojima nema jasnog pobjednika i Netanyahu, sudeći po još nepotpunim rezultatima nema parlamentarnu većinu sa svojim saveznicima, desničarskim i vjerskim partijama.

Neimenovani zvaničnik je rekao danas da neće biti planirane posjete SAD-u naredne sedmice gdje se Netanyahu također trebao sastati s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom.

Nije međutim rečeno da li će sastanak dvojice lidera biti zakazan za neko drugo vrijeme.

Netanyahuovi rivali u vodstvu

Savez partija centra Plavo-bijelo bivšeg komandanta izraelske vojske Bennyja Gantza izbio je danas na prvo mjesto sa 32 zastupnička mandata od ukupno 120 u parlamentu Knessetu, pošto je izbrojan 91 procenat glasova na izraelskim izborima.

Konzervativni Likud premijera Benjamina Netanyahua dospio je na drugo mjesto sa 31 zastupnikom, četiri manje nego nakon prvih parlamentarnih izbora ove godine u aprilu, navodi agencija Beta.

Savez partija izraelskih Arapa Zajednička lista će sa 13 zastupnika, kako se očekuje, biti treća po veličini stranka u parlamentu.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana „Izrael naš dom“, koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati narednu vladu, ima za sada devet zastupnika.

U ovom trenutku blok koji predvodi Gantz, a čine ga centrističke, ljevičarske stranke i savez arapskih partija ima malu prednost nad Netanyahuovim desničarsko vjerskim blokom, 56 naprema 55 zastupnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj