DODIK NE ŽELI KOMPROMIS! Izetbegović: SNSD će nas uvesti u najtežu postratnu krizu!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Klix.ba da, ukoliko SNSD krene u implementaciju stavova i odluka koje je donio na sjednici Glavnog odbora, upustit će se u flagrantne antidejtonske djelatnosti i direktni udar na ustavnopravni sistem i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović/Foto: Agencije

“Oni kane dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u Parlamentarnoj skupštini BiH za koje su glasali i poslanici SNSD-a, bonske ovlasti, odluke visokog predstavnika, samo tumačenje Ustava BiH. Vjerovatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu”, izjavio je Izetbegović komentirajući jučerašnju odluku Glavnog odbora SNSD-a o aktiviranju prava na samoopredjeljenje.

Komentarišući lavinu reakcija na Deklaraciju SDA usvojenu na Sedmom kongresu ove stranke, Izetbegović je kazao:

“Nema ničeg novog i ničeg radikalnog u novoj Programskoj deklaraciji SDA u odnosu na ranije kongrese, ničeg što bi trebalo da izazove ovakve reakcije. Ovo je već treći programski dokument zaredom u kojem su definisane naše vizije Bosne i Hercegovine kao države organizovane kroz multietničke regije bazirane na geografskim i saobraćajnim kriterijima, čijem imenu bi bila vraćena odrednica republika.

Milorad Dodik je svojedobno, u tzv. Prudskom sporazumu, prihvatio regionalnu organizaciju države. Također, preciziranje uređenja BiH kao republike zaista ne bi trebalo nikoga provocirati. U Evropi su sve države ili monarhije ili republike. Res publikum na latinskom ima skoro isto značenje kao demokratija na grčkom jeziku, dakle vladavina naroda, javna stvar i interes koji uključuje i daje pravo svakome da učestvuje u vlasti i javnom životu. BiH funkcioniše kao republika, zašto to ne bi bilo i u njenom imenu?

Prema tome, radi se o želji za konfliktom, za proizvođenjem krize, u namjeri da se ostvari dominacija SNSD-a i uvede samocenzura kod stranaka koje su zabrinute za situaciju u zemlji. SNSD želi stvoriti odnose u kojima bi sebi priskrbili pravo da pričaju i rade bukvalno šta god hoće, da ruše Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, a da drugima zabrane političku viziju i slobodu iznošenja stavova.”

Govoreći o NATO integracijama i slanju ANP-a u Brisel, predsjednik SDA je naglasio:

“Formula je jasna, svako treba napraviti korak ka rješenju. Ustav i zakon se moraju poštovati, tako smo to definisali i u članu 3. sporazuma koji sam potpisao sa Čovićem i Dodikom, dakle odazvati se na poziv NATO štaba koji smo dobili u decembru prošle godine i poslati traženi Godišnji nacionalni program u Brisel. Ali sadržaj programa može zadovoljiti srpsku stranu.

Njihov stav da BiH neće ući u NATO ako to ne učini Srbija i da neće imati jaču vojnu saradnju s NATO-om od Srbije, može biti realizovan kroz vojni dio Programa koji u sljedećem periodu može biti skroman. Ali, nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom o ovoj temi, stekao sam utisak da njegov cilj nije da postigne kompromis i riješi krizu. Prije će biti da je cilj produbljivanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sistema i principa vladavine zakona u BiH.

Po njegovom odnosu prema SDA i međunarodnoj zajednici se vidi da ne želi dogovor – traži razloge za svađu, pravi dramu zbog Programske deklaracije SDA koja je u suštini ista već 10 godina, smjenjuje Bratića, odbija sastanke s predstavnicima sila i velesila koje bi željele da pomognu.”

(Global CIR/Klix/Agencije)


Komentiraj