FOKUS USMJERITI NA PROTUZRAČNU ODBRANU: Tramp šalje dodatne trupe u Saudijsku Arabiju i UAE

Predsjednik Sjedinjenih Američki Država Donald Tramp odobrio je razmještanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poslije napada na saudijska naftna postrojenja, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Povezana slika

Kako javlja ova agencija, svrha razmještanja američkih trupa je odbrambenog karaktera i one će se prije svega koncentrirati na zračnu odbranu i odbranu od raketnih napada, saopćio je Pentagon.

Ministar odbrane SAD-a Mark Esper kazao je kako je ovo razmještanje prvi korak, te kako on ne otpisuje dodatne poteze sličnog karaktera. On je naveo kako je riječ o odgovoru na zahtjeve Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da im se pomogne u zračnoj i raketnoj odbrani.

Esper i general Joseph Dunford, prvi čovjek američkog Generalštaba, naveli su kako će detalji razmještanja biti određeni narednih dana.

Za napade bespilotnim letjelicama na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Husi u Jemenu, dok Washington za te napade uporno optužuje zvanični Teheran.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u ove napade.

U petak je zvaničnik pobunjeničkog pokreta Husi u Jemenu kazao kako će obustaviti ispaljivanje raketa i napade bespilotnim letjelicama na Saudijsku Arabiju, te upozorio kako bi nastavak rata mogao dovesti do „opasnih razvoja situacije“.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj