PROTIV GOVORA MRŽNJE: Amal Clooney u sjedištu UN-a na poziv UNESCO-a

Audrey Azoulay, francuska direktorica UNESCO-a organizira brojne ekspertize poput obrazovne, znanstvene, okolišne, kao i za slobodu svjetskog tiska, koja se upravo održava na glavnoj Skupštini UN-a u New Yorku do 25 rujna.

Slikovni rezultat za AMAL CLOONEY UN UNESCO

Posebno se posvetila osiguranju budućih akcija u obrazovanju, zajedno sa šefovima etiopijske i portugalske vlade Sahleom Work Zeldeom i Marcelom Rebelom de Sousaom. Zajedno su započeli planetarnu raspravu o načinima obrazovanja pa ce UNESCO objaviti Međunarodni izvještaj o temi pod predsjedništvom prvog čovjeka Etiopije.

Piše: Džana Mujadžić

Svjetska Agencija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu sa sjedištem u Parizu , također će, aktivno učestvovati na Summitu klimatskih akcija, posebno onom posvećenom mladima uz učešće Grete Thunley i 60 članova omladinske Mreže programa UNESCO-a pod nazivom “Čovjek i biosfera”, pred predstavnicima iz 50 zemalja.

Sa grčkim izaslanicima UNESCO organizira uporednu manifestaciju o klimatskim promjenama te njihovim učinkom na svjetsku prirodnu i kulturnu baštinu. Shamila Nair-Bedouelle, odgovorna za Odjel za prirodne i egzaktne znanosti, naglašava znanstvena, obrazovna i kulturna istraživanja u borbi protiv klimatske krize i idejom  integracija novih modela razvoja kulturnih i prirodnih citadela svjetskog kulturno-historijskog naslijeđa.

Protiv govora mržnje

Audrey Azoulay ce istaći svoj osobni stav na sjednici na visokom nivou posvećenoj slobodi medija i sigurnosti novinara. Događaju će prisustvovati britanski sekretar vanjskih poslova Dominic Raab, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland, ali i posebna izaslanica Ujedninjenog Kraljevstva za slobodu tiska, čuvena advokatica Amal Clooney. Konferenciju organizira Velika Britanija, uz pomoć Kanade jer su zajedno zapocele planetarnu kampanju za slobodu tiska, prošlog srpnja na skupu u Londonu. Kreirale su svjetski Fond mladih, kojeg administrira UNESCO, s ciljem napredka Plana UN-a o sigurnosti novinara i pitanju nekažnjavanja  počinitelja nasilja prema njima!

UNESCO je pokrenuo akciju protiv širenja mržnje i poziva na nasilje “on line”, sa naglašavanjem  Apela Christchurch, koji je objavio francuski predsjednik Emmanuel Macron i novozelandska premijerka Jacinda Ardern, proslog svibnja, nakon nasilja u dvije džamije u Chrictchurchu na Novom Zelandu i pogibiji 51 osobe.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj