IRAN PORUČIO SAD-u: Što ste dalje od regije, to je ona sigurnija

Prisustvo stranih trupa u regiji Perzijskog zaljeva povećava nesigurnost, rekao je danas iranski predsjednik Hassan Rouhani, poslije objave SAD-a da u to područje šalju pojačanje.

Govoreći na otvaranju vojne parade u Teheranu, Rouhani je naveo da će Iran u narednim danima predstaviti u UN-u plan saradnje priobalnih država s ciljem garantovanja sigurnosti Perzijskog zaljeva, Hormuškog moreuza i Omanskog mora, prenosi Tanjug.

“Vaše prisustvo je uvijek donosilo bol i nesreću u regiju”, rekao je iranski predsjednik obraćajući se “onima koji žele da Iran učine odgovornim” za loše stvari u regiji.

Takvima je poručio da “što su dalje od regije, to je ona sigurnija”.

“S naše tačke gledišta, sigurnost Perzijskog zaljeva dolazi iznutra, Sigurnost Hormuškog moreuza dolazi iznutra. Strane snage su izvor problema i nesigurnosti za naš narod i regiju”, naveo je Rouhani.

On je ponovio da Iran pruža ruku prijateljstva i bratstva drugim zemljama Zaljeva.

Osjetljiv trenutak od historijske važnosti

Prema njegovim riječima, regija prolazi osjetljiv trenutak od historijske važnosti.

“Spremni smo da zanemarimo njihove ranije greške, jer je danas situacija takva da neprijatelji islama i regije, prije svega SAD i cionizam, žele da na loš način iskoriste naše podjele”, rekao je iranski predsjednik, misleći na arapske države Zaljeva s kojima Iran ima napete odnose, prije svega Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rouhani je naveo da će Iran na zasjedanju Generalne skupštine UN-a predstaviti plan regionalne saradnje kojeg je nazvao “Nada”, s ciljem osiguranja sigurnosti u Zaljevu, Hormuškom moreuzu i Omanskom moru “uz pomoć zemalja regije”, ali nije iznosio detalje.

Komandant mornarice: Iran će “razorno reagovati” na agresiju

Komandant iranske mornarice Hosein Kanzadi izjavio je danas da je Iran spreman da odbrani svoje pomorske granice i da će “razorno reagovati” na bilo kakvu agresiju.

SAD i Saudijska Arabija optužuju Iran da je izveo napade na saudijska naftna postrojenja 14. septembra, dok Teheran negira bilo kakvu umiješanost, navodi Rojters.

“U slučaju agresije neprijatelja, mornarica će zajedno sa drugim rodovima vojske, uzvratiti na najrazorniji mogući način”, kazao je Kanzadi.

“Islamska Republika Iran ima odbrambenu moć koja je danas na najvišem nivou, a oružane snage i Revolucionarna garda spremni su da brane pomorske granice zemlje”, istakao je on.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj