ISPIT RAZUMIJEVANJA SOCIJALISTIČKOG UČENJA! U Kini niko neće moći biti novinar ako ne prođe Sijev test

Kineski novinari uskoro će morati da polože test koji će ocijeniti njihovo razumijevanje socijalističkog učenja lidera zemlje Si Đinpinga.

Obavještenje kineskog medijskog regulatora poslato je u više od desetak državnih novinskih organizacija u Pekingu tokom proteklog mjeseca. Ono upućuje zaposlene da se pripreme za polaganje ispita preko Sijeve propagandne aplikacije pokrenute početkom ove godine, kako bi mogle da im se obnove dozvole za rad.

Većina vjeruje da će se ova uredba uskoro primijeniti na kineske izvještače širom zemlje. Novinari tri medijske organizacije, od kojih su dvije bile izvan Pekinga, rekli su za “Guardian” da su njihove publikacije takođe dobile neformalna obavještenja da se registruju na aplikaciji.

– Od vrha do dna, mislim da niko neće uspjeti da izbjegne ovo – rekao je jedan novinar medija u istočnoj provinciji Šandong.

Novinari bi trebalo početkom oktobra da polažu testove sa pitanjima koja se odnose na učenja Si Đinpinga o socijalizmu za novu eru i Sijeve “važne misli o propagandi”, piše “Media Reform”.

Vesti o testu, koje je najprije objavio “South China Morning Post”, uslijdile su kao najnoviji primjer sve većih restrikcija prema medijima u Kini.

Kina se smatra jednom od najmanje slobodnih zemalja za novinare, a 2019. godine se našla na čak 177. poziciji od 180 zemalja, ispred Eritreje i Sjeverne Koreje.

Kineski novinari se sve više suočavaju sa kaznama zatvora, a samocenzura je uobičajena

Inače, Si je i ranije zahtijevao dokaze lojalnosti od kineskih novinara i, kako piše “Guardian”, rekao je novinarima državnih medija da oni moraju da budu lice propagande Komunističke partije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj