TRAMP ODOBRIO RAZMJEŠTANJE AMERIČKIH SNAGA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: One će se prije svega koncentrisati na vazdušnu odbranu i odbranu od raketnih napada

Donald Tramp odobrio je razmještanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i UAE, poslije napada na saudijska naftna postrojenja. Kako prenosi Rojters, svrha razmještanja američkih trupa je odbrambenog karaktera i one će se prije svega koncentrisati na vazdušnu odbranu i odbranu od raketnih napada, saopštio je Pentagon.

Za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran.

Komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami upozorio je da će svaka zemlja koja napadne Iran postati “glavno bojište” sukoba. – Svi koji žele da njihova zemlja postane glavno bojište, neka krenu – rekao je general na konferenciji za novinare u Teheranu.

On je dodao da Teheran nikad neće dozvoliti da se rat desi na teritoriji Irana.

Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da SAD šalju pojačanje u region Zaliva poslije napada na saudijska naftna postrojenja koje pripisuju Iranu. SAD šalju pojačanje na zahtjev Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U međuvremenu, direktor “Aramka” Amin Naser poručio je zaposlenima da je ta saudijska naftna kompanija izašla iz nedavnih napada “jača nego ikada”, ističući da će puna proizvodnja nafte biti nastavljena do kraja meseca.

– Požari koji su izazvani s ciljem da unište “Aramko” imaju za posljedicu nešto što napadači nisu planirali – podstakli su nas 70.000 da se okupimo u misiji da se vratimo brzo i samouvereno i izašli smo iz tog događaja jači nego ikada – naveo je Naser u poruci povodom nacionalnog praznika Saudijske Arabije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj