MOGHERINI I PREDSTAVNICI DRŽAVA BALKANA ZA NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE! Crnadak u New Yorku: Nemoguće procijeniti kada će u BiH biti formirana vlast!

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i lideri sa Zapadnog Balkana na sinoćnjem sastanku u New Yorku podržali su nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvali na skoro postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, prenose agencije pozivajući se na saopćenje Evropske komisije.

Mogherini je u nedjelju navečer, na marginama 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku bila domaćin tradicionalne radne večere sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

Na večeri su bili predsjednik Kosova Hashim Thaci, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, te ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Igor Crnadak.

Solidarnost sa Albanijom

U Briselu navode kako su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regije razmotrili postignuti „značajan napredak“ i sagledali buduće zadatke u cilju evropske perspektive Zapadnog Balkana.

„Svi su podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa“, navodi se u saopćenju Evropske komisije koje prenosi Tanjug.

Agencija iz Srbije dodaje kako su se Mogherini i predstavnici regije založili i za otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, koje su ocijenili kao ključne, kako za dvije države tako i za regiju i Uniju.

„Svi partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su svoju snažnu posvećenost EU perspektivi, inzistirajući na nastavku reformi, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa“, navodi se u saopćenju.

Visoka predstavnica EU i predstavnici država Zapadnog Balkana izrazili su solidarnost sa Albanijom nakon što je tokom vikenda ovu balkansku državu pogodila serija snažnih zemljotresa.

Crnadak: Nemoguće procijeniti kada će vlast biti formirana

S obzirom na to da se radilo o jednom od posljednjih sastanaka sa Federikom Mogerini na njenoj funkciji visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, ministar Crnadak je zahvalio za dosadašnju saradnju i izrazio nadu da će region nastaviti sa napretkom ka Evropskoj uniji nakon značajnih pomaka koji su napravljeni u periodu rada odlazeće Evropske komisije.

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je u narednom periodu najvažnije da se u BiH uvede stvarna vladavina prava, posebno u smislu ostvarivanja rezultata u borbi protiv korupcije i obezbjeđivanja poštenih izbora na kojima bi građani mogli slobodno da se izjasne, bez izlaganja pritiscima i prijetnjama.

Ministar Crnadak je naglasio da su “svi u BiH svjesni da napretka ka Evropskoj uniji neće biti bez formiranja vlasti na svim nivoima, te da su stranke koje su pregovarale o vlasti u prethodnih 11 mjeseci izgubile previše dragocjenog vremena i stvorile veoma negativnu političku atmosferu, kao i da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti kad će vlast biti formirana“.

Ministar Crnadak je takođe naglasio da su se kao rezultat takvih odnosa pojavile “antiustavne i antievropske političke inicijative koje su dodatno uznemirile javnost, te je pozvao Evropsku uniju da svaku takvu inicijativu osudi i odbaci”.

Na kraju, ministar Crnadak je izrazio nadu da će konačan dogovor Beograda i Prištine biti postignut u najskorije vrijeme, te izrazio podršku napretku u sprovođenju reformi i na evropskom putu svih učesnika evropskog procesa na Zapadnom Balkanu.

Svoje učešće na 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ministar Crnadak nastavlja danas sastancima sa funkcionerima Ujedinjenih nacija, te sastankom sa ministrom inostranih poslova Maršalskih Ostrva na kojem će biti potpisan Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj