PREMIJER IPAK NE PLANIRA PODNIJETI OSTAVKU! Britanski sud: Johnsonova suspenzija parlamenta nezakonita!

Britanski Vrhovni sud je jednoglasnom odlukom 11-0 poništio suspenziju Parlamenta koju je nametnuo premijer Boris Johnson polovinom ovog mjeseca.

Britanski sud: Johnsonova suspenzija parlamenta nezakonita

Savjet koji je kraljici Elizabeti II dao premijer Boris Johnson proglašen je nelegalnim i sada već nepostojećim. Odlukom Vrhovnog suda oba doma britanskog parlamenta odmah moraju biti vraćeni u punu funkciju i u normalan rad kao da se ništa nije dešavalo u periodu od navodne suspenzije.

“Ova produžena suspenzija parlamentarne demokratije dogodila se u vrlo izuzetnim okolnostima: temeljna promjena koja je trebala nastupiti u Ustavu Ujedinjenog Kraljevstva 31. oktobra. Parlament, posebno Parlament, kao izabrani predstavnici naroda, imaju pravo na glas kako se dolazi do te promjene. Učinak na osnove naše demokratije bio je ekstreman. Pred sudom nije postavljeno nikakvo opravdanje za djelovanje sa tako ekstremnim učinkom. Jedini dokaz zašto je pokrenuto je memorandum Nikki da Costa od 15. avgusta. To objašnjava zašto bi bilo poželjno održati govor Kraljice o otvaranju novog zasjedanja Parlamenta 14. oktobra. To ne objašnjava zašto je bilo potrebno zaustaviti parlamentarni posao pet sedmica prije toga, kada je normalno razdoblje potrebno za pripremu govora kraljice četiri do šest dana. Ne raspravlja se o razlici između odlaganja i pauze. Ne raspravlja se o utjecaju prorokacije na posebne postupke provjere delegiranog zakonodavstva neophodnog za postizanje urednog izlaska iz Europske unije, sa ili bez sporazuma o povlačenju, 31. listopada. Ne raspravlja se o tome koje bi parlamentarno vrijeme trebalo da se osigura odobrenje Parlamenta za svaki novi sporazum o povlačenju, kako to zahtijeva odjeljak 13. Zakona o povlačenju Europske unije 2018. godine. Sud će stoga morati zaključiti da je odluka o savjetovanju Njenog Veličanstva da produži Parlament bila nezakonita jer je imala za posljedicu frustraciju ili sprečavanje mogućnosti Parlamenta da izvršava svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja”, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Baronessa Hale.

Ona je takošer navela da je sama suspenzija Parlamenta provedena s praktičnom praznim listom papira i bez ikakve pravne utemeljenosti.

“Sud je već zaključio da su premijerovi saveti Njenom Veličanstvu bili nezakoniti, nevaljani i bez učinka. To znači da je Nalog u Vijeću do kojeg je vodio također bio nezakonit, ništav i bez ikakvog učinka te ga treba ukinuti. To znači da kad su kraljevski komesari ušli u dom lordova bilo je to kao da su ušli s praznim listom papira. Suspenzija parlamenta je također bila ništavna i bez učinka. Parlament nije suspendovan. Ovo je jednoglasna presuda svih 11 suda. Na Parlamentu, a posebno o predsjedavajućem Zastupničkog doma i predsjedavajućem Doma lordova, je da odluče šta dalje. Ako ne postoji neko parlamentarno pravilo kojega nismo svjesni, oni mogu poduzeti trenutne korake kako bi se svaki dom mogao što prije sastati. Nije nam poznato da je neophodan bilo kkakav korak koji treba da poduzme premijer, ali ako jeste, sud je zadovoljan što je njegov branitelj rekao sudu da će poduzeti sve potrebne korake da ispoštuje uvjete svake izjave koju daje ovaj sud”, zaključak je predsjednice Vrhovnog suda Ujedinjenog kraljevstva.

U narednim satima se očekuje reakcija kako britanske Vlade i premijera Borisa Johnsona koji se nalazi na sjednici Generalne skupštine UN-a, ali i oba predsjedavajuća domova Parlamenta.

Britanska pravna javnost smatra da je ovo jedan najvećih poraza jednog premijera u historiji Ujedinjenog kraljevstva.

Kabinet: Boris Johnson neće podnijeti ostavku

Iz ureda premijera Velike Britanije Borisa Johnsona danas je saopćeno da neće podnijeti ostavku zbog jutrošnje presude Vrhovnog suda kojom je njegova privremena suspenzija rada parlamenta proglašena ilegalnom.

U saopćenju iz Downing Streeta se navodi da će se premijer Johnson večeras vratiti iz New Yorka u kojem boravi radi učešća na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Johnson će tako skratiti planiranu posjetu New Yorku i doputovati u London prije sjednice parlamenta koja je najavljena za srijedu.

Predsjedatelj Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow pozdravio je presudu Vrhovnog suda i najavio novu sjednicu za sutra u 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Lider opozicione Laburističke partije Jeremy Corbyn izjavio je kako je današnja presuda dokaz vladavine prava te je pozvao premijera Johnsona da podnese neopozivu ostavku i postane premijer s najkraćim mandatom u historiji te zemlje.

Premijer Johnson je suspendirao rad parlamenta na pet sedmica kako bi blokirao dalje rasprave o Brexitu i kako bi proveo vlastiti plan izvođenja Velike Britanije iz Evropske unije do kraja oktobra.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj