DŽAFEROVIĆ POJASNIO: Srbija i Hrvatska nisu ‘garanti’ Dejtonskog sporazuma, već su države potpisnice zato što su učestvovale u agresiji na BiH!

O tome da li susjedi unose nemir u Bosnu i Hercegovinu, može li se riješiti politička pat-pozicija u državi, te da li su opravdane reakcije na Deklaraciju SDA, u Dnevniku TV1 govorio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Komentarišući obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a, u kojem je, između ostalog, kazao kako susjedi destabiliziraju BiH, Džaferović je rekao kako nisu usklađivali stavove, “ali za svakog ko hoće da govori istinu, ko hoće da vidi stvari onako kako jesu, treba da izvede ovaj zaključak kojeg je u svom obraćanju u UN-u iznio Komšić”.

– Susjedi BiH, misli se ovdje na Srbiju i Hrvatsku, imaju obavezu da poštuju suverenitet i integritet BiH. To su države koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je njihova jedina obaveza. Čini mi se da iz prakse koju do sada od Daytona pa naovamo imamo, manje ili više, s vremena na vrijeme i jedna i druga država svoju ulogu razumijevaju drugačije od onoga kako je to potpisano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Njihova obaveza je da se suzdržavaju od bilo kakve aktivnosti – i govorom i djelom, a koje bi vrijeđale suverenitet BiH. Oni to drugačije shvataju, pa često kažu da su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nisu – potpisnice su zato što su učestvovale u agresiji na BiH. Ta miješanja su s vremena na vrijeme, manje ili više intenzivna, ali su prisutna, a to je ono što nije dobro., kazao je Džaferović.

O čemu je član Predsjedništva BiH kao gost Dnevnika u 19 sati još govorio, pogledajte u videoprilogu:

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj