BOSANKA MEĐU ODABRANIM MANEKENKAMA! Paris Fashion Week: Čarobni vrt Catherine Dior

Upravo započeti Paris Fashion Week skrenuo je oči svijeta na smotru kuće Dior, posvećenu sestri osnivatelja brenda.

Sestra-vječita tema

Prisutna u kreacijama brojnih umjetničkih direktora, poslužila je kao lightmotiv prvoj kreatorici marke, cuvenoj Rimljanki Mariji Graziji Churi, koja je pokazala savršene modele za sljedeće proljeće i ljeto.

Brat i sestra su poznavali mnoštvo latinskih naziva najdražih im cvjetova koje su zajedno slikali, od djetinjstva. Christian Dior je zahvaljujući mlađoj sestri ostvario predivan vrt u obiteljskoj kući u Granvilleu, na normandskoj obali.

Piše: Džana Mujadžić

Nakon ekonomske krize 1929 godine, obitelj je morala prodati vilu i preseliti na malo gospodarstvo u Callianu, u pokrajini Provence. Ctherine je slikala prekrasne  ruže nadahnuvši brata za predivni miris “Miss Dior”, a podarila je ime i u svijetu čuvenoj haljini iz 1949. godine, ostvarenoj od stotinu ruža.

Kasnije je njezin slavni brat kupio dvorac Cole  Noir, smješten u blizini Calliana. I tu su zajedničkim snagama napravili predivan vrt.

164 stabla i 1200 uzvanika

Realizirana na impresionirajućem hipodromu Longchamp, smotra je bila poseban hommage bratskoj ljubavi i složnosti, Catherine i Christiana.

Gospodja Chiuri je uposlilla poznatog urbanistu Colocoa koji je napravio pravu sumu od 164 stabla, postavljena u vrećicama od zemlje. Samo 1.200 uzvanika je prisustvovalo događaju a kada su otišli, tehničari su odnijeli sva stabla pa ih zasadili u okolici Pariza.Nekolicinu je brend darovao Fondaciji Good Planet Yanna Arthusa Bertranda.

Poput Christiana Diora, aktualna kreatorica Chiuri, voli engleske vrtove pa  su modeli imali “british” obilježja.Kolekcija korzeta i korzaza, vezena profinjenim rafija i svilenim vezom, kombinirana je vunenim kaputićima širokih pruga ili rafija zakardima.

Predviđena za svježije metorolške uvjete, istakla je elegantne vrtne čizmice, ogrlice od raznobojnih dragulja i prstenje nalik na ono iz serije “Game of Thrones”. Skoro sve oprave, krasili su šeširi od opletene rafije i efekti vrtne odjeće te providne, mrežaste čizmice, napravljene od kože.

Bosanka među odabranim manekenkama

Za večer je slavna Talijanka predložila muslinske haljine, izazvavši opće oduševljenje, jer su djelovale kao modeli visoke mode. Pokazane su udobne espadrile, također vezene finim vezom pa vrtne torbice koje upravo postaju trgovinski uspjeh.

Maria Grazia Churi se nadahnula i stihovima poznate europske pjesnikinje Vite Sackville-West, ali i njemačkim botanistima iz 18. stoljeća Josephom Benysonom i Gerhardom Richterom. Smotra je spona Christianove elegancije i modnog stava njegove, voljene Catherine-objasnila je prva kreatorica slavne kuće.

Dior je mislio da je izgubio sestru u ratnom vihoru, jer je Catherine bila aktivna članica francuskog Pokreta otpora.Uhvaćena, provela je izvjesno vrijeme u logoru pa se uspjela vratiti u Pariz.

Brat ju je pronašao na jednoj stanici, umornu i promijenjenu pa je dugo njegovao. Catherine koja se nije htjela udati, oformila je osobnu cvijetnu tvrtku kojom je dugo upravljala, što nije bilo uobicajeno 50-ih godina prošlog stoljeća. Umrla je 2008 godine, pola stoljeća nakon brata, čiji je label pomno nadgledala.

-Ubijeđena sam da bi Dior bio ponosan i zadovoljan smotrom. Catherine je bila njegova najznačajnija inspiracija.

Zanimljivo je da je brojne oprave Diorove kolekcije Proljeće-ljeto 2020, nosila mlada Travničanka Hilda Halilović. Dvadesetdvogodišnja manekenka nastanjena u Londonu, nalazi se među 50 najtraženijih modela svijeta, redovito učestvuje u najprivlačnijim smotrama planete.

Visoka 180 cm, privlačna Hilda koja se u djetinjstvu zvala Halida, ima mnoštvo poziva za poziranje u najznačajnijim modnim revijama i magazinima i potvrđena učešća na svim viđenijim smotrama aktualnog fashiona u Parizu, Londonu, New Yorku, Tokyju, Barceloni.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj