ODBIJENI KANDIDATI RUMUNIJE I MAĐARSKE! Trocsanyi nije dobio podršku Komiteta za evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Članovi Komiteta za pravna pitanja Evrpskog parlamenta odbili su kandidate Rumunije i Mađarske za evropske komesare zbog potencijalnog konflikta interesa, prenosi portal Politiko.

Trocsanyi nije dobio podršku Komiteta za evropskog komesara

Komitet je glasao protiv Rovane Plumb, kandidata za evropskog komesara za transport, kao i kandidata Mađarske Laszlo Trocsanyija, kao komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva je rekla, poslije tih odluka, da to znači da je procedura suspedovana.

Plumb i Trocsanyi trebalo je da sljedeće nedjelje budu pred resornim odborima Evropskog parlamenta, navodi Politiko.

Andreeva je objasnila da odluke Komiteta za pravna pitanja ne znači da je automatski potrebno da države predlože nove kandidate.

Sljedeći koraci, dodala je ona, zavise od toga kako će parlament izabrati da nastavi proceduru u dogovoru sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Zvaničnik iz Evropskog parlamenta rekao je da će zakonodavci vrlo brzo u pisanoj formi dati mišljenje da ova dva kandidata nisu prihvatljiva.

Ova odluka Komiteta za pravna pitanja je prvi udarac sa Von der Leyen, otkako je izabrana da vodi novu Komisiju, koja bi trebalo da preuzme dužnost 1. novembra.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj