SJEĆANJE NA PRVI BOŠNJAČKI SABOR: Danas je ‘Dan Bošnjaka’

Drugog dana zasjedanja Prvog bošnjačkog sabora 28. septembra 1993. godine je usvojena Deklaracija o vraćanju povijesnog imena Bošnjacima, a 1994. je donesen i zakon u kojem je naziv ‘Musliman’ zamijenjen nazivom Bošnjak. Današnji dan se zbog toga obilježava kao ‘Dan Bošnjaka’.

Svečano obilježavanje Dana Bošnjaka održat će se u sarajevskoj Vijećnici u subotu 28. septembra 2019. godine s početkom u 20:00 sati. Organizator svečanosti je Bošnjačka zajednica kulture Preporod te se realizira pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Šefika Džaferovića, i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva, gosp. Abdulaha Skake.

Kako doznajemo uz obraćanja pokrovitelja i organizatora planiran je bogat umjetnički program. Na svečanom događaju očekuje se veliki broj bošnjačkih delegacija iz dijaspore i domovinskih zemalja.

Povodom obljetnice kada su Bošnjaci vratili svoje historijsko ime 1993. godine, BZK Preporod će dan poslije organizirati Okrugli stol na temu Bošnjaci – stanje i perspektive u Vili Hadžihalilovića pod pokroviteljstvom općine Novi Grad.

“Iako pod vojnom opsadom agresora, Bošnjaci su se, dakle, tog dana izborili za slobodu svojeg identiteta nakon niza desetljeća negiranja bošnjačkog imena i identitetske samosvojnosti, odnosno nakon višedesetljetnih ideoloških projekata kojima su se Bošnjaci nastojali predstaviti kao tek vjerska, muslimanska zajednica unutar tuđih (veliko)nacionalnih okvira. Bošnjaci su, međutim, stari evropski narod, ekvivalentan po svojem povijesnom utemeljenju svim drugim evropskim narodima, kao i našim susjedima, i upravo to je potvrđeno na Prvom bošnjačkom saboru i povratkom bošnjačkog narodnog imena”, kazao je Sanjin Kodrić predsjednik BKZ Preporod.

(Global CIR)

Komentiraj