OTAC OSNIVAČA WIKILEAKSA ZAVAPIO: ‘Strpali su ga u najzloglasniji zatvor s najokrutnijim kriminalacima, izložen je svim vrstama mučenja!’

Otac Juliana Assangea tvrdi da je osnivač WikiLeaksa “izložen svim vrstama mučenja” u londonskom zatvoru Belmarsh dok čeka saslušanje nakon kojega bi mogao biti izručen SAD-u, piše Independent.

Zviždač, koji je zatvoren zajedno s nekim od najzloglasnijih kriminalaca u Velikoj Britaniji uoči saslušanja u veljači, mogao bi dobiti maksimalnu zatvorsku kaznu od 175 godina prema optužnici Washingtona. Sada je  njegov otac John Shipton upozorio da njegov sin u zatvoru psihički i fizički pati.

Nagrada zviždača

Shipton bi trebao u ime svog sina prihvatiti nagradu od grupe koja zagovara zviždače. Tvrdi kako je “nevjerojatno” da je Assange zatvoren u jednom od najzloglasnijih zatvora u državi, unatoč tome što Ujedinjeni narodi pozivaju na njegovo puštanje.

“Jedini ljudi koji krše zakon su vlada Velike Britanije i tužiteljstvo”, rekao je Shipton. “Posljednji put sam posjetio Juliana u kolovozu – bio je pomalo drhtav i patio je od anksioznosti. Izgubio je puno kilograma. To je vrlo mučno, a intenzitet njegova liječenja povećao se u posljednjih godinu dana. Izložen je svim vrstama mučenja.”

Traže ga zbog 18 optužbi

Assange je uhićen u travnju u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nakon što je proveo sedam godina u zgradi tražeći azil. SAD ga traže zbog 18 optužbi, uključujući kršenje zakona o špijunaži. Mnoge optužbe odnose se na osnivanje i rad na WikiLeaksu koji je otvoreno objavio osjetljive i tajne dokumente, uključujući više od milijun datoteka koje je otkrio obavještajni analitičar američke vojske Chelsea Manning.

Njegov odlazak iz ambasade potaknuo je i ponovne pozive da mu se sudi u Švedskoj, nakon što je vlada te države ponovno otvorila slučaj zbog optužbi za silovanje koje su podnesene 2010. godine. Međutim, poziv Švedske za njegovim izručenjem odbili su sudovi u zemlji.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog trajanja Assangeovog pritvora, uključujući i vrijeme provedeno u ekvadorskoj ambasadi odakle zbog straha od uhićenja nije mogao otići.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj