(VIDEO) IZRUČENI I OSUĐENI GENERAL NEBOJŠA PAVKOVIĆ, IZ HAŠKE ĆELIJE PORUČUJE: ‘Kumanovski sporazum’ nije bio kapitulacija!

U jutarnjem programu Heppy televizije gostovao je pukovnik  vojske Jugoslavije u penziji Goran Jeftović, koji se nalazio u kabinetu osuđenog generala VJ Nebojše Pavkovića.

Jeftović je pokušao osporiti tvrdnje da je ‘Kumanovski sporazum’ označio kapitulaciju VJ i gubljenje suvereniteta srbijanskog režima na Kosovu. U korist svoje tvrdnje Jeftović iznosi stavove da se prilikom kapitulacije ne gubi teritorija, već se zarobljava vojni vrh. Prema njegovim tvrdnjama to je bio ‘klasični mirovni sporazum’.

Sa druge strane, Pavkovićev prethodnik u generalštabu VJ, Momčilo Perišić je više puta javno iznosio teze kako je ‘Srbija kapitulirala na Kosovu, povukla vojsku i policiju i predala Kosovo’. Generalima VJ Pavkoviću i Lazareviću je kazao:  ‘Ja sam stvorio RS, a vi ste izgubili Kosovo’. Ovi navodi izenešeni u Jutarnjem programu još jedan su dokaz kako je jugoslovenski i vojni i politički vrh učestvovao u agresiji na međunarodno priznatu RBiH.

Pored toga, pukovnik Jeftović je, pokušavajući odbraniti Pavkovića od ovih optužbi, kazao da je general Nebojša Pavković odbio predati već sada uhapšenog i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića Haškom tribunalu, čak i kada je izaslanik američkog predsjednika G. W.Busha, Pjer Prosper, to od njega lično zatražio, nudeći mu ‘napredovanje’. To je još jedan dokaz da je, nakon učešća u agresiji na RBiH,  vojni vrh tadašnje SRJ učestvovao i u skrivanju optuženih za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Kosovu.

Ističući kako je izručenje Slobodana Miloševića na Vidovdan 2001. bila bruka za državu Srbiju , kazao je kako je general Pavković nudio tadašnjem predsjedniku SRJ Vojislavu Koštunici da prizemlji helikopter kojim je Milošević prebacivan u Tuzlu, ili da ga obori, na šta je tadašnji ‘neobavješteni predsjednik SRJ Koštunica’ kazao da će se javiti kasnije i samo spustio slušalicu.

(Global CIR)

 

PROČITAJTE JOŠ:

KOSOVO I SIGURNOST BALKANA (I): Od Miloševićevog rušenja Ustava SFRJ do NATO intervencije

Komentiraj