FORMIRA SE MJEŠOVITA HISTORIJSKA KOMISIJA! Zaev: Ubrzo rješenje spornih historijskih pitanja s Bugarskom!

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas kako vjeruje da će “otvorena pitanja” s Bugarskom u vezi s nekim dijelovima savremene historije uskoro biti riješena.

“Potpisali smo dogovor kojim smo prihvatili da imamo zajedničku historiju, ali da svakako postoje i posebnosti i vjerujem da će u tom duhu mješovita historijska komisija naći rješenje. Bugarska je jedna od država koje nas najsnažnije podržavaju u Evropskoj uniji i vjerujem da će to pokazati i odlukom za dobijanje datuma za pregovore poslije 15 godina kandidatskog statusa”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Rad mješovite historijske komisije dvije susjedne države zapeo je kod moderne historije s kraja 19. i početka 20. stoljeća, porijekla revolucionara Goce Delčeva, za koga zvanična Sofija insistira da je po nacionalnosti Bugarin i traži da makedonska strana to prihvati.

Zaev je rekao kako vjeruje da će i to poglavlje historije biti zatvoreno. Istakao je da su dosad riješena četiri historijska perioda sa šest ili sedam značajnih ličnosti, koje dvije susjedne države sada zajednički obilježavaju.

Time je Zaev odgovorio na prijepodnevnu izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova da je budućnost Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji, ali da se ne treba igrati tom šansom poigravajući se historijom i prošlošću nego da se “koncentriramo na budućnost”.

“Želimo da i Albanija ide zajedno sa Sjevernom Makedonijom. Ali nikad nismo rekli da bezuvjetno podržavamo ulazak u EU. Imamo na raspolaganju 71 instrument u pregovorima po poglavljima. Neka se ne igraju historije i prošlosti i neka se koncentriraju na budućnost”, rekao je.

Šef bugarske vlade, kako je prenijela državna agencija Sjeverne Makedonije MIA, izjavio je to nakon sastanka s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, kojem su prisustvovali ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

“Do jučer smo govorili da smo bratski narodi, pa neka se ne produžava bratoubilački propagandni rat u Skoplju zato što bliži narod i ljude nemamo”, rekao je premijer Bugarske.

Komentiraj