RASPRAVA U NAUČNOJ ZAJEDNICI: Ruski naučnik želi da izbriše nasljednu gluhoću modifikacijom gena embriona

Najava ruskog naučnika Denisa Rebrikova da će modifikovati gen embriona roditelja sa problemima sa sluhom kako njihova djeca ne bi imala te probleme, izazvala je seriju rasprava u naučnoj zajednici.

Najava ruskog naučnika nastavak je eksperimenata koje ja započeo Kinez He Đenkuej – on je genetski modifikovao embrion dvije djevojčice kako ne bi dobile HIV.

Korištenjem “genetskih aparata” moguće je promijeniti gen embriona i tako onemogućiti da se bebe zaraze HIV ili da naslijede probleme sa sluhom od roditelja.

Naučnici pitaju – može li genetski inženjering smanjiti i broj srčanih bolesti?

Stručnjaci širom svijeta slažu se u procjeni da ne smije igrati sa genetskim modifikacijama, jer je to zadiranje u nepoznato sa potencijalnim negativnim posljedicama.Najava ruskog naučnika Rebrikova dodatno je pojačala naučne rasprave na tu temu, navodi “Blumberg”, koji predviđa da će o svemu morati da odluči ruski politički vrh, jer je riječ o riskantnom naučnom postupku.

Ova agencija tvrdi da su se tokom ljeta u tajnosti sastali najveći ruski genetičari.

Rebrikov navodi da se o regulativi vezanoj uz “genetsku aparaturu” samo priča, ali da nisu donesena nikakva pravila i zakoni, a on to želi da promijeni.

Dio ruskih naučnika smatra da se napredak nauke ne može zaustaviti, ali da bi ga trebao kontrolisati, pri čemu se misli da bi genetički “navijene” bebe trebalo ograničiti samo na državne institucije, a ne i na privatne kompanije.

Institut na kojem Rebrikov radi već ovog mjeseca trebalo bi da prijavi aplikaciju za genetsku modifikaciju bebe kojom se želi spriječiti da dijete bude gluho, kao i roditelji.

Prema “Blumbergu”, ruski lider Vladimir Putin mogao bi da da konačnu riječ. On je prošle je godine odobrio dvije milijarde dolara za genetska istraživanja čiji je cilj da se “odredi budućnost svijeta”.

Sam Rebrikov tvrdi da troškovi takve modifikacije nisu veliki i da iznose svega oko 15.000 dolara, što je manja svota od one koju mnogi potroše na automobile.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj