(VIDEO) ‘OBAVEZNA LEKTIRA’: Ovo su filmovi Roberta de Nira koje bi svaki filmofil trebao pogledati

Kada neko kaže Robert de Niro, neko pomisli na Kuma, neko na Vrelinu, neko na Džejka LaMotu, a to dovoljno govori koliko je sjajnih uloga imao ovaj američki glumac italijanskog porijekla.

Slikovni rezultat za ROBERT DE NIRO

Evo i liste gdje su filmovi Roberta de Nira koji su obavezna lektira za sve filmofile.

U dobru i u zlu

Film Dejvida Rasela, koji je osvojio i Oskara, predstavlja dramu o problematičnom učitelju (Bredli Kuper), koji razvija neočekivano prijateljstvo sa mlađom komšinicom udovicom (Dženifer Lorens) nakon što mu brak poptuno propada.

De Nirovo pojavljivanje u filmu, u ulozi oca Bredlija Kupera, predstavlja fantastičnu epizodnu ulogu (za koju je i bio nominovan za Oskara), a koja zahtjeva iznenađujuću količinu dramatičnosti, što je stari majstor spreman da pruži.

Kralj komedije

U ovom filmu, De Niro igra Ruperta Papkina, emotivno poremećenog stend ap komičara, koji svoje snove o sreći i slavi želi da ostvari tako što će proganjati svog idola (Džerija Luisa), domaćina noćnog tok šoua, koji žudi za svojom privatnošću.

Sada se smatra klasikom, ali 1983. godine, publika je ostala daleko od Kralja komedije, a čak i kritičari koji ga obožavaju su bili prilično nesigurni u ono što su vidjeli. Kao što je Rodžer Ebert napisao: “Frustrirajuće je gledati, neprijatno zapamtiti i na svoj način, prilično efektno.”

Ponoćna trka

Robert de Niro uvijek je bio magnet za uloge teških i loših momaka, ali je takođe i neizmjerno zabavan, a ako je to umijeće počeo da pokazuje u Kralju komedije, onda je to definitivno usavršio u Ponoćnoj trci iz 1988. godine, u kome igra računovođu, lovca na glave članova bandi.

Kada su u pitanju stare akcione komedije, onda je ovaj film pravo oličenje kako se to radi.

Priča iz Bronksa

De Niro je napravio svoj rediteljski debi ovim filmom sa kriminalcima kao glavnom temom, koja je adaptirana po brodvejskom šou Čeza Palminterija.

U ulozi Lorensa Anela, oca dječaka koji se stalno uvlači u orbitu lokalnih bandi i kriminala, De Niro je bio u stanju da igra drugu stranu priče u odnosu na prethodne uloge i da oduševi sve kritičare, pa čak i Kling Moris iz filma „Threat“, koji je ovaj film nazvao superdebijem i intenzivnim filmom objašnjavajući da De Niro dokazuje koliko može da bude velika sila iza kamere koliko i ispred nje.

Dobri momci

U ovom filmu se De Niro ponovo ujedinio sa Martinom Skorsezijem pružajući savršen pogled na mafiju kroz oči Henrija Hila (Rej Liota), gangstera, bivšeg mafijaša koji priča svoju priču iz mlađih dana i njegovog uspjeha u svijetu kriminala prije nego što se okrene doušnicima ranih 1980-ih godina.

Skorsezi je okupio zvjezdanu ekipu, uključujući i broj budućih zvijezda (poput Semjuela L. Džeksona), ali prava težina filma dolazi iz strašne priče koja se nalazi u centru dešavanja i kako ubjedljivo prikazuje načina života krimanalaca u to vrijeme.

Brazil

Zaplet u ovom filmu nastaje kada birokrata pokušava da ispravi svoju administrativnu grešku i pretvara samog sebe u najvećeg neprijatelja države.

– Žestoka, crna komedija Terija Gilliama, koja je ispunjena divljim tonskim kontrastima, detaljima i neometanim vizuelnim pronalascima nosi naboj iznenađenja i oduševljenja – rekao je Dejv Ker za Chicago Reader.

Zle ulice

Martin Skorsezi je u ovoj krimi drami iz 1973. godine unio svoja iskustva odrastanja u naselju Male Italije na Menhetnu. Zle ulice prate priču i nevolje nekoliko nasilnika nižeg nivoa, a svi zajedno čine da iz filma izvučete bolan, bespogovorno nasilnički zaključak.

– Bez obzira koliko je sumorna priča ili srceparajuća naracija, neki filmovi su toliko duboki, prelijepo realizovani da imaju efekat, koji nema mnogo veze sa predmetom cijele priče – rekao je Vinsent Kenbi za Njujork Tajms.

Razjareni bik

Film oslikava emotivnu samodestruktivnu priču putovanja boksera kroz život, koga nasilje i temperament vode do vrha u ringu, ali uništavaju njegov život iznutra.

Za ulogu boksera Džejka Lamota, De Niro je osvojio Oskara za najboljeg glumca.

Kum II

Prvi dio Kuma je instant klasik, koji je osvojio tri Oskara i oduševio sve kritičare, pa čak i da je drugi dio Kuma bio potpuni neuspjeh, Kopola bi zaslužio priznanje za ekstremnu priču i fenomenalnu režiju.

U drugom dijelu filma, Robert De Niro igra mlađu verziju Vita Korleonea, čija se priča naizmjenično prepliće sa sadašnjom pričom, a rezultat svega je bio Oskar za najbolju epizodnu ulogu.

Taksista

Duboko uznemirujuća i sumorna priča osvojila je kritičare i publiku, a ovaj film je imao šak 4 nominacije za Oskara, uključujući i nominaciju za najbolji film i najboljeg glumca. Film oslikava razočaranje i opštu nelagodnost svog vremena, koja i nakon nekoliko decenija može da bude bolno relevantna.

– Njegove teme urbanog propadanja, anomije i nasilja koje uliju osjećaj propasti u srcu ovog filma i dalje stoje kao crni oblaci nad mnogim gradovima danas – rekao je Den Jardin, vodič Apolla.

Komentiraj