IPAK NAPUŠTA CARINSKU UNIJU ZAJEDNO SA OSTATKOM UJEDINJENOG KRALJEVSTVA! Johnson predlaže da S. Irska ostane u posebnom odnosu s EU do 2025. godine

Prema novom planu za Brexit britanskog premijera Borisa Johnsona Sjeverna Irska ostala bi u posebnom odnosu s Europskom unijom do 2025., objavio je list Telegraph.

Prema planu, koji će biti objavljen u srijedu, Sjeverna Irska bi ostala velikim dijelom u jedinstvenom tržištu Europske unije do najmanje 2025., no pokrajina će napustiti carinsku uniju EU-a zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u izvješću.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) velikim dijelom je “zadovoljna” prijedlozima, objavio je list The Guardian te dodao da plan podupire čelnica DUP-a Arlene Foster.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je međutim da prijedlozi neće pružiti osnove za dogovor s Europskom unijom te da su “zabrinjavajući”.

Kako je najavljeno, Johnson će otkriti svoju konačnu ponudu Bexita Europskoj uniji u srijedu te objasniti da ne bude li Bruxelles odgovorio na taj prijedlog, Velika Britanija neće dalje pregovarati te će Uniju napustiti 31. listopada bez dogovora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj