ENGLESKO-NIZOZEMSKA KOMPANIJA NA CAPITOL HILLU! Predstavnici ‘Shella’ pred američkim Kongresom brane projekat izgradnje gasovoda ‘Sjeverni tok 2’

‘Royal Dutch Shell’ treća najveća svjetska kompanija (mjerena prošlogodišnjim prihodima) i član kvinteta zapadnoeuropskih financijera i graditelja plinovoda ‘Sjeverni tok 2’ (Nord Stream 2), protivi se američkim sankcijama tom projektu, rekao je u američkom Kongresu Sederik Kremers, šef ogranka Shell-a u Rusiji, izvijestio je Reuters.

U julu je odbor američkog Senata odobrio prijedlog zakona o sankcijama pojedinim graditeljima Sjevernog toka 2 (prvenstveno specijaliziranim brodarskim tvrtkama koje instaliraju cjevovode za taj plinovod) i njihovim rukovoditeljima.

“Ako se taj prijedlog, koji se trenutno razmatra u američkom Kongresu, usvoji, pogodit će sve tvrtke povezane s projektom, uključujući i Shell. Stoga s poštovanjem molimo članove Kongresa da te sankcije ne usvoje”, rekao je Kremers.

Hoće li javno protivljenje Royal Dutch Shell-a (anglo-nizozemske kompanije osnovane 1907. godine, s  poslovima u 70 zemalja i otprilike 82.000 zaposlenih) američkim sankcijama ‘Sjevernom toku 2’ imati ikakvog utjecaja na kongresmene na Capitol Hillu još uvijek je neizvjesno. Upečatljivo je, međutim, da se u foto-finišu izgradnje ‘Sjevernog toka 2’ (najavljeni kraj projekta je 31. prosinca ove godine) zapadnoeuropska tvrtka obraća Kongresu radi zaštite interesa kapitala uloženog u megaprojekt, koji bi trebao udvostručiti izvoz sibirskog plina u Njemačku i odatle dalje prema Europi.

Što se krije iza odluke Royal Dutch Shell-a?

Ulozi su sve veći jer se ne radi o bilo kojoj zapadnoeuropskoj kompaniji, već o jednoj od vodećih svjetskih petro-kompanija (Shell isplaćuje najveće dividende na svijetu dioničarima, prema londonskom Financial Timesu). Naime, otkad je američki predsjednik Donald Tramp označio ‘Sjeverni tok 2’  “strašnom pogreškom” i žestoko kritizirao Njemačku zbog potpore projektu vrijednom oko 10 milijardi eura, iz petorke europskih sufinansijera samo se austrijski OMV oglašavao s odlučnim stavom da je sibirski plin ‘najprofitabilnija europska energetska baza’.

Što se krije iza odluke Royal Dutch Shell-a da se upravo sada obraća američkom Kongresu u vezi s rusko-zapadnoeuropskim energetskim projektom, u vrijeme kad je 83 posto cijevi Sjevernog toka 2 već postavljeno ispod Baltičkog mora, dok Danska još uvijek oklijeva oko dozvole, a na Capitol Hillu vagaju sankcije?

Bilo kako bilo, graditelji i financijeri Sjevernog toka 2 ovih dana na dvije staze – građevinskom i pravnom – brzo napreduju s ovim projektom. S jedne strane, tvrtka ‘Nord Stream 2’, registrirana u švicarskom gradu Cugu, preklopila je karticu i službeno zatražila međunarodnu sudsku arbitražu protiv EU-a za brzu izmjenu zakona o tarifiranju novih plinskih projekata koji opskrbljuju energijom iz tzv. trećih zemalja. Prema švicarskoj tvrtki, iza izričite odluke EU da promijeni regulaciju plina usred izgradnje “Sjevernog toka 2”, stoje politički motivi, koji su diskreditirali financijere plinovoda. A među njima je i Shell.

Na nišanu otpora Washingtona, dijela odlazeće administracije u Bruxellesu, zatim Poljske i Ukrajine, izgradnji “Sjevernog toka 2” našla se osim “Gasproma” i legendarna anglo-nizozemska petrokompanija. Nitko ne zna što će proizaći iz tog mjerenja snage. Protivnici projekta u međuvremenu ne napuštaju scenu: “Sjeverni tok 2” u budućnosti bi se mogao koristiti ne samo za transport prirodnog plina, već i za transport vodika, rekao je jučer James Watson, generalni tajnik Eurogasa (udruženja 47 kompanija povezanih sa plinom iz 21 zemlje).

Rusija optužuje SAD za sabotažu

Jučer je službena Moskva izrazila optimizam da će “Sjeverni tok 2” biti gotov u najavljenom roku te u ranije najavljenoj ruti – preko morske zone Danske.

Projekat ‘sjevernog toka’ se realizira. Čekamo odluku Kraljevine Danske o dodjeli licence. Naravno, postoje rješenja u slučaju da se ta dozvola ne ispuni, osim što će u tom slučaju projekt biti malo skuplji, a izgradnja će trajati nešto duže. Ipak, i dalje očekujemo da će projekt biti proveden rutom za koju je traženo odobrenje. Ne vidimo razloga da takvu dozvolu ne dobijemo“, rekao je Aleksandar Novak, ruski ministar energetike, tijekom ruskog energetskog tjedna, koji je započeo jučer u Moskvi.

Također je kazao da ‘SAD sabotiraju Sjeverni tok 2’ pritiscima na EU. „Javna je tajna da Amerikanci predlažu, a u stvari ucjenjuju, prijeteći da će uvesti carine na evropski izvoz automobila”, rekao je Novak jučer u Moskvi.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj