PUTIN NIJE IMPRESIONIRAN GRETOM THUNBERG: ‘Ne dijelim uzbuđenje njezinim govorom, niko joj nije objasnio da je svijet složen’

Ruski predsjednik Vladimir Putin osvrnuo se na fenomen tinejdžerske klimatske aktivistkinje Grete Thunberg, poručivši na energetskom forumu kako ne dijeli uzbuđenje u pogledu njezina govora na skupu Ujedinjenih naroda prošlog mjeseca, piše The Moscow Times.

Šesnaestogodišnja Šveđanka je naelektrizirala je samit UN-a u New Yorku kada je optužila svjetske čelnike da se nisu uspjeli suočiti s klimatskim promjenama, te pritom oslobodila bijes koji su osjećali milijuni njezinih vršnjaka. Dok je učenica nadahnula pokret ruski protest zbog klime, njezin govor u UN-u izazvao je žestoke negativne reakcije među Rusima.

Predsjedavajući na energetskom forumu u Moskvi, Putin je rekao: “Mogao bih vas razočarati, ali ne dijelim zajedničko uzbuđenje govorom Grete Thunberg. Nitko nije objasnio Greti da je suvremeni svijet složen i drugačiji i… ljudi u Africi ili u mnogim azijskim zemljama žele živjeti na istoj razini bogatstva kao u Švedskoj.”

Siguran je da je Greta draga djevojka

Izjavio je kako treba podržati mlade ljude koji obraćaju pažnju na pitanja zaštite okoliša te je dodao:

“Ali kad netko djecu i tinejdžere koristi u osobne interese, to samo zaslužuje osudu. Siguran sam da je Greta draga i vrlo iskrena djevojka. Ali odrasli moraju učiniti sve kako ne bi tinejdžere i djecu doveli u neke ekstremne situacije.”

Ranije ovaj tjedan, član ruskog donjeg doma parlamenta pozvao je Gretu Thunberg da dođe u Rusiju održati govor.

Gretin emotivan govor

Podsjetimo, tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg prošli je mjesec otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, bijesno im se obrativši riječima: “kako se usuđujete”.

“To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima”, kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj