EVROPSKA TURNEJA: Pompeo stigao u Podgoricu

Mike Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, doputovao je u petak u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori, a sljedeća stanica njegove evropske turneje je Sjeverna Makedonija.

Slikovni rezultat za Pompeo stigao u Podgoricu

“Dobrodošlica za saveznika i prijatelja”, navodi se na zvaničnom Twitter nalogu crnogorske Vlade, prenosi Tanjug.

Američkog zvaničnika na Aerodromu Podgorica dočekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Pompeo će se, kako je najavljeno, u Podgorici sastati s predsjednicima države i Vlade, Milom Ðukanovićem i Duškom Markovićem.

Najavljeno je kako će se američki državni sekretar i premijer Crne Gore nakon razgovora obratiti javnosti.

Ruski napori na podjelama

“Zvanična posjeta državnog sekretara je, nakon posjete potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea Crnoj Gori avgusta 2017. godine, još jedna potvrda odličnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva”, poručuju iz crnogorske Vlade.

Prema pisanju medija uoči ove posjete, Pompeo će tokom razgovora s crnogorskim i makedonskim zvaničnicima naglasiti podršku Washingtona njihovim euroatlantskim integracijama, ali i rješavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Zvaničnik State Departmenta je najavio, kada je krajem septembra saopćen datum posjete, kako će tokom Pompeovog boravka u regiji biti riječi i o ruskim naporima da izaziva podjele, podsjetivši na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, nastojanjima da se podrije Prespanski dogovor o promjeni imena Makedonije, kao i sabotiranju eurointegracija te države i ostalih država u regiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj