POMPEO U PODGORICI: SAD će nastaviti podržavati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji

Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručio je danas američki državni sekretar Mike Pompeo, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Slikovni rezultat za SAD nastavlja biti uz Crnu Goru

On je nakon sastanaka sa predsjednikom i premijerom Crne Gore kazao da je ovo prva posjeta Crnoj Gori od njene nezavisnosti i da je zato istorijska.

„U ime američkog naroda, sa ponosom mogu reći da će SAD nastaviti da stoje uz Crnu Goru, kao partnera i saveznika“, kazao je Pompeo na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem.

Američki zvaničnik je kazao da SAD gleda na Crnu Goru kao na lidera u regionalnim naporima na iskorjenjivanju korupcije i garantovanju slobode medija. Pompeo je rekao da su američke diplomate u Crnoj Gori fokusirane na taj zadatak. 

“Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta”, kazao je on.

Pompeo je rekao da su takvi napadi na novinare, napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza i da će počinitelji morati da odgovaraju.

Istakao je i podatak da više od 50 američkih kompanija posluje u Crnoj Gori i da SAD želi da taj broj bude veći.

Američki državni sekretar je iskoristio priliku da čestita Crnoj Gori na prisutupanju NATO savezu.

„Na putu ste da ispunite vašu obavezu dva odsto potrošnje na odbranu i na tome vam zahvaljujem“, rekao je Pompeo. 

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da je ova posjeta još jedan dokaz odličnih odnosa dvije zemlje i znak da SAD cijeni savezništvo i konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu i šire.

Marković je poručio da, imajući u vidu da će Pompeo iz Crne Gore otputovati u Sjevernu Makedoniju, njegova posjeta je i znak posvećenosti SAD regionu, njegovom prosperitetu, stabilnosti i bezbjednosti.

„Veoma cijenim punu podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u evropskoj integraciji, i pohvale na račun njenog napretka u reformama, zahvaljujući kojem je postala članica NATO-a i prva zemlja u redu za članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je crnogorski premijer.

On je poručio da će Crna Gora nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštite slobode medija.

„Prvo, naravno, zbog nas, a onda i zbog same integracije“, istakao je Marković i dodao da će Crna Gora, takođe, nastaviti i snažnu borbu protiv trgovine ljudima.

On je kazao da su dobili uvjeravanja da će SAD nastaviti sa podrškom crnogorskim institucijama u snaženju potencijala, jačoj borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala, kao i u jačanju vladavine prava.

Posebno je, kako je naveo, važno što SAD podržava evropsku i evroatlantsku integraciju i region u cjelini, u skladu sa individualnim zaslugama.

Državnog sekreatara SDA-a Majka Pompea primio je danas i crogorski predsjednik Milo Đukanović. Pompeo je Đukanoviću kazao da je crnogorska nacija mala, ali da daje ogroman doprinos.

Posjetu američkog državnog sekretara pratile su visoke mjere bezbjednosti u cijelom gradu, ali i rekordno interesovanje medija za izvještavanje sa konferencije za medije Pompea i Markovića.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj