REUTERS OBJAVIO DA SU SE SUSRELI TALIBANI I AMERIČKI PREDSTAVNIK ZA AFGANISTAN: Cilj susreta bio je ‘izgrađivanje povjerenja’

Delegacija talibana u četvrtak se u pakistanskoj prijestolnici susrela s posebnim američkim predstavnikom za Afganistan Zalmajom Khalilzadom, otkrila su dva izvora Reutersu o prvom poznatom susretu dvije strane otkad je američki predsjednik Donald Tramp prošli mjesec otkazao pregovore.

No izvori su naglasili kako susret, koji je trajao duže od sat vremena, nije nastavak službenih razgovora.

“Talibanski dužnosnici susreli su se s Zalmajom Khalilzadom. Sve što vam mogu reći je da je Pakistan odigrao veliku ulogu u uvjeravanju o tome koliko je to važno za mirovni proces”, istaknuo je službenik pakistanske vlade koji je htio ostati anoniman jer ne smije javno govoriti o tom pitanju.

Cilj – izgrađivanje povjerenja

Dodao je kako susret, potvrđen i iz drugog izvora, nije uključivao službene pregovore o mirovnom procesu, nego da mu je cilj bio izgrađivanje povjerenja. Nije htio dodatno govoriti o sadržaju razgovora.

Američko veleposlanstvo u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu i američki State Department odbili su komentirati je li se susret održao. Glasnogovornik State Departmenta kazao je kako je Khalilzad proveo “nekoliko dana” u Islamabadu zbog konzultacija s tamošnjim vlastima, pa je dodao da njegovi sastanci u tom gradu ne predstavljaju nastavak pregovora o Afganistanu.

Traži se sporazum

Cilj mirovnih pregovora je sporazum koji bi američkim i drugim inozemnim trupama omogućio povlačenje iz Afganistana u zamjenu za sigurnosne garancije talibana. Tramp je povukao SAD iz razgovora nakon smrti američkog vojnika i 11 drugih u bombaškom napadu talibana na Kabul.

Talibansku delegaciju predvodi Mula Abdul Hgani Baradar, jedan od osnivača te skupine. On se ranije u četvrtak sastao s pakistanskim ministrom vanjskih poslova, pa su obojica pozvali na nastavak pregovora što je prije moguće.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj