KOSOVO NA RASKRŠĆU: Sutra prijevremeni parlamentarni izbori

Građani Kosova sutra će izaći na četvrte parlamentarne izbore otkako je proglašena nezavisnost. Ovo su prijevremeni izbori pošto je premijer Ramush Haradinaj u julu podnio ostavku, što je popraćeno raspuštanjem Parlamenta u augustu.

Zvanični razlog za ostavku premijera bio je poziv Specijalnog suda, kojeg je osnovao Kosovski parlament kako bi procesuirao slučajeve zločina za koje se sumnjiče pripadnici OVK-a, koji, iako je kosovski sud, ima sjedište u Haagu i u kojem sude međunarodne sudije.

Dakle, to je bio zvanični razlog ostavke, ali je javnost na Kosovu većinski ubijeđena da je ostavka došla u vrijeme kada je dosadašnja vladajuća koalicija već bila u ozbiljnom unutrašnjem konfliktu, posebno zbog dijaloga između Kosova i Srbije, u kojem je predsjednik Kosova Hashim Thaçi bio voljan pregovarati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem oko moguće zamjene teritorija.

Premijer Haradinaj se javno protivio ideji mijenjanja granica, dok su saveznici predsjednika Thaçija unutar Vlade, naročito njegova nekadašnja Demokratska partija Kosova (PDK), bili skloni podržati takvu ideju.

Zbog toga je pitanje dijaloga Kosovo-Srbija jedno od centralnih u izbornoj kampanji nekoliko partija, naročito Alijanse za Budućnost Kosova (AAK), koju vodi dosadašnji premijer Haradinaj.

Ali građani misle drugačije. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima javnosti, pitanje odnosa Kosova sa Srbijom je od sekundarnog značaja za većinu građana. Oni smatraju da su prioriteti Kosova u ovom trenutku: borba protiv korupcije i nezaposlenosti, poboljšanje javnih usluga, obrazovanja, zdravstva, potreba za ekonomskim preporodom i pronalazak rješenja za fenomen masovnog napuštanja zemlje od mladih, koji na Zapadu traže bolju perspektivu. Većina Kosovara je, zato, spremnija da glasa za promjene – pošto za nedostatak uspjeha u zemlji krive dosadašnje vlade, naročito ovu na odlasku.

Stoga nije iznenađujuće da se sadašnje opozicione partije – Demokratski savez Kosova (LDK) i Pokret Samoopredjeljenje (LVV) – vide kao favoriti za pobjedu na izborima.

To potvrđuje i nekoliko anketa, koje su pravljene za potrebe političkih partija i međunarodnih organizacija na Kosovu, čiji rezultati nisu zvanično objavljeni, ali su ipak neformalno bili dostupni medijima i civilnom društvo.

Dakle, prema tim anketama, borba za prvo mjesto se vodi između premijerskog kandidata LDK-a Vjosa Osmanija i lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija.

Ta istraživanja javnog mnijenja uglavnom govore da će jedna od ovih partija pobijediti, dok su velike šanse da ove dvije partije zajedno formiraju Vladu poslije izbora, što bi kao posljedicu imalo da sve partije iz aktuelne vlasti završe u opoziciji.

Ako se to desi, to bi bila ogromna promjena kosovske stvarnosti. Bio bi to prvi put da Samoopredjeljenje dođe na vlast, kao što bi to bio prvi put od nezavisnosti da Demokratska partija Kosova, koju sada vodi Kadri Veseli, pređe u opoziciju.

No, i ako se ne desi da Kurti i njegova partija budu dio vlasti, nije za očekivati da će Veselijev PDK ostati na vlasti, što bi isto tako bila velika promjena.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj