POMPEO UPOZORIO TURSKU ZBOG AKTIVNOSTI U SREDOZEMLJU: Postoje pravila za istraživanje energetskih resursa, protivzakonito bušenje je neprihvatljivo!

“Postoje pravila za istraživanje energetskih resursa na Sredozemlju”, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo i upozorio Tursku da se kloni “protivzakonitih i neprihvatljivih” aktivnosti bušenja. 

Slikovni rezultat za pompeo warns turkey mediteran

Jasno smo naznačili da se operacije u međunarodnim vodama sprovode pod određenim pravilima. Upozorili smo Tursku da je protivzakonito bušenje neprihvatljivo i nastavit ćemo preduzimati diplomatske akcije kako bismo osigurali sprovođenje zakonskih aktivnosti – rekao je Pompeo tokom posete Grčkoj. 

Nijedna zemlja ne može držati Evropu kao taoca – rekao je Pompeo. 

Pompeo je takođe najavio vojnu saradnju sa Grčkom nakon susreta sa premijerom Kiriakosom Micotakisom. 

NATO članice će jačati energetske i ekonomske sektore

Članice NATO-a će takođe jačati svoje veze u energetskim i ekonomskim sektorima, složili su se Pompeo i Micotakis.

Tenzije između Kipra i Turske porasle su nakon što je Ankara poslala brod za bušenje u području u kojem su dozvolu za to dobile italijanske i francuske energetske kompanije. 

Ranije u subotu je grčki premijer pozvao SAD da iskoristi svoju moć i smanji tenzije na istočnom Mediteranu.  Turska i Grčka su saveznice u NATO-u, ali su dugo u sukobu zbog Kipra koji je etnički podijeljen između Grka i Turaka od 1974.

Komentiraj