REZULTATI TRAMPOVE ADMINISTRACIJE KOJE MEDIJI PREŠUĆUJU: Najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih 50 godina, od Trampovog izbora otvoreno 6,4 miliona novih radnih mjesta!

Prije dva dana je Zavod za statistiku rada SAD-a (BLS) objavio svoje mjesečno Izvješće o stanju zaposlenosti, koje pokazuje snažan rast zaposlenosti u rujnu.

Povećanje zaposlenosti posebno je značajno s obzirom na to da su Sjedinjene Države usred najdužeg ekonomskog oporavka u svojoj povijesti. Program Trampove administracije za rast omogućava tvorcima radnih mjesta okvir koji im je potreban za širenje poslovanja i pružanje više mogućnosti radnicima. Od predsjednikovog izbora, gospodarstvo je stvorilo više od 6,4 milijuna radnih mjesta – što je više od stanovništva Marylanda. Stalan rast radnih mjesta u kombinaciji s neprekidnim povećanjem plaća iz godine u godinu nisu samo pozitivni pokazatelji za gospodarstvo, oni također poboljšavaju kvalitetu života radnika i potiču prethodno nezaposlene Amerikance da se pridruže radnoj snazi, navodi se u izvještaju.

Prema anketi domaćinstava, stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 posto u rujnu, što je 19. mjesec zaredom da iznosi ispod 4 posto.

Stopa nezaposlenosti najniža je od svibnja 1969. – prije više od 50 godina. Svi Amerikanci imaju koristi od stalnog unapređenja na tržištu rada. Najniže rekordne stope nezaposlenosti zabilježene su u rujnu 2019. i za Afroamerikance, Hispanoamerikance te osobe s invaliditetom.

Uz to, stopa nezaposlenosti za osobe bez srednje škole pala je na 4,8 posto, najniža stopa otkad se vrše istraživanja 1992. i znatno niža od 7,8 posto u studenom 2016. Od izbora predsjednika Trampa, stopa nezaposlenosti za one bez srednje škole pala je brže od stope nezaposlenosti za one s diplomom ili višom spremom.

BLS-ovo odvojeno istraživanje o poslovnim ustanovama pokazuje da je ukupna zaposlenost u platnim fondovima povećana za 136.000 radnih mjesta prošlog mjeseca. Uključujući reviziju od 45.000 ukupnih radnih mjesta za mjesece srpanj i kolovoz, prosječni tempo rasta radnih mjesta bio je impresivnih 179.000 radnih mjesta mjesečno u posljednjih godinu dana, a dobitak radnih mjesta premašio je 100.000 u 31 od 34 mjeseca otkako je predsjednik Tramp izabran je.

Uzimajući u obzir dosad neviđenu dužinu širenja i nisku stopu nezaposlenosti, nastavak rasta radnih mjesta u ovom trenutku pokazuje da je današnje tržište rada povijesno snažno.

U trećem tromjesečju 2019. godine 73,7 posto radnika koji ulaze u radni odnos dolazi iz radne snage, a ne iz nezaposlenosti, što je najveći udio otkad je serija započela 1990. U ohrabrujućem znaku da će ljudi koji su prethodno bili na straži nastaviti unositi radnu snagu, više od 300 tvrtki potpisalo je obećanje američkim radnicima. Te su se tvrtke obvezale stvoriti više od 14 milijuna novih mogućnosti zapošljavanja i obuke putem inicijativa za obrazovanje i ponovnu podjelu za trenutne i buduće zaposlenike u sljedećih 5 godina.

Kao dodatni dokaz snage tržišta rada, podaci objavljeni ovog tjedna od Ministarstva rada pokazuju da su početna potraživanja za slučaj nezaposlenosti ostala ili ispod 300.000 već 239 uzastopnih tjedana. To je najduži takav period od 1967. godine, unatoč radnoj snazi ​​koja se od tada udvostručila. Uz to, već sedmi mjesec zaredom, broj nezaposlenih bio je manji od broja otvorenih radnih mjesta.

Anketa o zapošljavanju i prometu radne snage BLS-a pokazuje 7,2 milijuna otvorenih radnih mjesta od zadnjeg dana srpnja (posljednji dostupni podaci), što je preko 1,1 milijuna više od broja nezaposlenih u srpnju, stoji između ostalog u Izvještaju koje će sigurno pomoći pr Trampovoj kandidaturi za naredni predsjednički mandat.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj