POBOLJŠANJE ODNOSA? Izrael nastoji uspostaviti sporazum o nenapadanju sa zaljevskim državama

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u nedjelju je rekao da nastoji uspostaviti sporazum o nenapadanju s državama Zaljeva koje ne priznaju židovsku državu, što će, po njegovu mišljenju, biti uvod u mirovne sporazume u budućnosti. 

Premda nema nikakvih pojedinosti o pregovorima, Izrael je u posljednje vrijeme uvišestručio napore na poboljšanju odnosa sa zaljevskim zemljama.

Arapske su države pitanje rješenja palestinskog pitanja postavile kao uvjet normalizacije odnosa s Izraelom. No i nakon više desetljeća neprijateljstva, u posljednjih nekoliko mjeseci zamijećene su promjene: zaljevske države, s izuzetkom Katara, sada su više zabrinute zbog onoga što doživljavaju kao iransku prijetnju, a tu su zabrinutost podijelile s Izraelom, koji Iran smatra crnom ovcom.

O inicijativi je izraelski ministar vanjskih poslova razgovarao na Općoj skupštini UN-a

“Nedavno sam, uz potporu Sjedinjenih Država, promovirao političku inicijativu čiji je cilj potpisivanje ‘sporazuma o nenapadanju’ sa zemljama Arapskog zaljeva”, napisao je Israel Katz na Twitteru. Tvrdi da je o toj inicijativi krajem rujna u Općoj skupštini UN-a u New Yorku razgovarao i s arapskim ministrima vanjskih poslova te s izaslanikom Donalda Trumpa za izraelsko-palestinski mirovni plan, Jasonom Greenblattom.

Samo su dvije arapske države, Jordan i Egipat, dosad potpisale mirovne sporazume s Izraelom. Prije godinu dana, izraelski premijer Benjamin Netanyahu prvi se put nakon više od dvadeset godina sastao sa sultanom Omana u Muskatu. U srpnju se Izrael Katz prvi put javno sastao s bahreinskim kolegom u Washingtonu, a na konferenciji organiziranoj pod pokroviteljstvom SAD-a u Bahreinu u lipnju sudjelovali su i izraelski novinari. Idući je mjesec skupina arapskih novinara posjetila Izrael.

Izrael je 1967. okupirao Istočni Jeruzalem i Zapadnu obalu. Židovska je država tada anektirala istočni dio svetoga grada, smatrajući Jeruzalem u potpunosti izraelskim. Palestinci se nadaju da će Istočni Jeruzalem postati glavni grad države kojoj teže.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj