PREDVIĐEN TRILATERALNI SAMIT SRBIJE, BiH I TURSKE! Erdogan ovog ponedjeljka stiže u Beograd

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boraviće od ovog ponedjeljka u dvodnevnoj posjeti Srbiji, tokom koje je predviđen trilateralni samit Srbije, BiH i Turske, te polaganje kamena temeljca za autoput Beograd – Sarajevo.

Drugog dana posjete, Vučić i Erdogan biće domaćini na trilateralnom samitu Srbije, BiH i Turske, na kojem će učestvovati članovi Predsjedništva BiH.

Vučić, Erdogan i članovi Predsjedništva BiH u 16 sati prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo u Sremskoj Rači.

Početak radova na autoputu Beograd – Sarajevo svečano će biti ozvaničen deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona eura.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj autoput gradiće se u dva pravca Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH) – Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega – Kotroman (granica sa BiH) dužine oko 60 kilometara.

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača – Kuzmin predviđeno je 225 miliona eura, a za za dionicu Požega – Kotroman 25 miliona eura. Projekat će se finansirati iz zajma turske Exim banke i budžeta Srbije.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin – Sremska Rača, počeli su krajem augusta. Dionica je projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom za svaki smjer vožnje i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na sat.

Dionica autoputa od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Glavni objekat na trasi autoputa je most preko rijeke Save kod Sremske Rače dužine oko 1,3 kilometara. Pored mosta predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dionica autoputa Požega – Užice – Kotroman (granica sa BiH) sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj