Pokreti trupa širom BiH u okviru vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 19”

Nakon uspješne ceremonije otvorenja vježbe, održane u nedjelju, 6. oktobra, u bazi “Butmir”, u ponedjeljak, 7. oktobra, trupe koje učestvuju u vježbi “Brzi odgovor 19” počele su sa raspoređivanjem na lokacije širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz EUFOR-a.

Pokreti trupa širom BiH u okviru vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 19”

“U periodu od 7. do 11. oktobra, građani će primjetiti povećano prisustvo trupa EUFOR-a. Osim toga, na javnim mjestima će se održavati metodsko-pokazne vježbe, zajedno sa jedinicama Oružanih snaga BiH i bh. agencijama za provođenje zakona. Te vježbe i pokreti trupa nisu vezani za bilo koji trenutni sigurnosni izazov i isključivo su dio vježbe ‘Brzi odgovor 19′”, navodi se u saopćenju za javnost.

“Brzi odgovor” je uobičajena godišnja provjera sposobnosti EUFOR-a da brzo ojača svoje trupe u BiH sa dijelom rezervnih snaga koje se nalaze u stanju pripravnosti u partnerskim zemljama.

Ove godine rezervne snage stigle su iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva i KFOR-a. Vježba “Brzi odgovor” je velika vježba kojom se pokazuje odlučnost EU i njena predanost Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EUFOR-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj