Socijalisti pobijedili na izborima u Portugalu, ali nemaju apsolutnu većinu

Socijalistička partija portugalskog premijera Antonia Coste pobijedila je na opštim izborima koji su jučer održani u Portugalu, ali nema apsolutnu većinu pa će morati potražiti pomoć drugih stranaka u parlamentu.

Portugal's Prime Minister and Socialist Party (PS) candidate Antonio Costa reacts after preliminary results in the general election in Lisbon, Portugal, October 7, 2019. REUTERS/Rafael Marchante

Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje saopštilo je da je partija osvojila 106 od 230 mjesta u parlamentu, te da im je za formiranje vlade bilo potrebno još deset 10 mjesta.

“Politička stabilnost je osnova za međunarodni kredibilitet Portugala. Portugalski narod je izabrao snažniju Socijalističku partiju za stabilnu vladu”, izjavio je premijer Portugala Antonia Costa.

Socijalisti nadmoćno vode ispred svojih najvećih suparnika Socijaldemokratske stranke desnog centra, koji su pali na 27,9 posto glasova i 77 mjesta pošto su ih 2015. osvojili 89.

Lider te stranke Assuncao Cristas priznao je poraz i odlučio je da se održati vanrednu sjednicu i ne kandidovati za predsjednika.

Krajnje desničarska Chega partija osvojila je jedan mandat, što je prvi put da takva stranka ima svog zastupnika u parlamentu u 45 godina.

Pravo glasa na jučerašnjim izborima u Portugalu imalo je blizu deset miliona građana, a iskoristilo ga je 54 posto građana, što je rekordno niska izlaznost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj