TURSKA NAPALA BAZU KURDSKIH JEDINICA U SIRIJI! Kurdi optužuju Amerikance da su im ‘zabili nož u leđa’, Tramp opet prijeti Turskoj uništenjem ekonomije!

Turska je u ponedjeljak navečer bombardirala štab kurdskih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u gradu al-Malikija, na sjeverozapadu Sirije.

Agencija TASS javlja kako još uvijek nema informacija o poginulim i povrijeđenim među Kurdima.

Televizija al-Majadin, na koju se TASS poziva, navodi kako su turski avioni cijelog dana nadlijetali pogranični prostor da bi tek navečer napali.

Izmještanje američkih jedinica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se trenutno nalazi u posjeti Srbiji, ranije je najavio skori početak vojne operacije protiv kurdskih jedinica koje Ankara smatra terorističkim.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak počele izmještanje vojnika i vojne tehnike iz baza u tom području. Kurdi to ocjenjuju kao kršenje garancija koje su dobili od SAD i upozorili kako bi odlazak Amerikanaca mogao dovesti do povratka oružane grupe DAIŠ.

Televizija al-Hadat je prenijela kako je Turska prebacila dio opozicionih boraca iz provincije Idlib na istočnu obalu Eufrata kako bi učestvovali u operaciji protiv Kurda.

Tramp opet prijeti Turskoj uništenjem ekonomije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp u ponedjeljak je ponovo zaprijetio uništenjem turske ekonomije nakon što je faktički dao Turskoj odriješene ruke za obračun s Kurdima na sjeveru Sirije.

“Kao što sam i ranije govorio, ako Turska učini išta što ja, u svojoj ogromnoj i nedostižnoj mudrosti, smatram nedozvoljenim, potpuno ću uništiti i razoriti tursku ekonomiju (već sam to radio)”, naveo je on na Twitteru.

Prema njegovim riječima, Turci, Evropljani i drugi moraju voditi računa o zarobljenim borcima oružane grupe DAIŠ i njihovim porodicama.

“SAD je učinio više nego što je iko mogao očekivati, uključujući i zauzimanje 100% [samozvanog] halifata DAIŠ-a. Sada je vrijeme da drugi u regiji, a neki su veoma bogati, štite vlastitu teritoriju”, napisao je predsjednik SAD-a.

Kurdi optužuju Amerikance da su im ‘zabili nož u leđa’

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode Kurdi i koje su zauzele bivšu teritoriju DAIŠ-a na sjeveroistoku Sirije, rekao je “da je SAD garantirao da neće dozvoliti nikakvu akciju Turske u tom području”.

“Američka odluka iznenadila nas je i možemo reći da su zabili nož u leđa SDF-u”, izjavio je Kino Gabriel arapskoj televiziji Al-Hadath.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj