TURSKA PLANIRA VELIKU OFANZIVU U SIRIJI! SAD napuštaju Kurde: ‘Mi više nećemo biti u tom području’

Bijela kuća saopštila je noćas da će američke snage na sjeveroistoku Sirije da se sklone i otvore put za očekivani turski napad, čime će u suštini napustiti kurdske snage koje su se više godina borile zajedno sa američkim protiv ekstremista takozvane ‘Islamske države’ u toj zemlji.

A Turkish helicopter flies over US and Turkish armoured vehicles taking part in their first joint patrol with Turkey under a deal reached between Washington and Ankara, at the border with Syria near Akcakale, in the Sanliurfa province of Turkey, on September 8, 2019. The United States and Turkey on September 8, 2019 began joint patrols in northeastern Syria aimed at easing tensions between Ankara and US-backed Kurdish forces., Image: 469710549, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Objava Bijele kuće će biti viđena kao napuštanje kurdskih saveznika koji su podnijeli najteži dio kampanje predvođene SAD protiv DAIŠ-a, prenijela je agencija AP.

Američke trupe neće podržavati operacije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan već mjesecima prijeti da će krenuti u vojni pohod na kurdske snage preko granice u Siriji, pošto ih smatra prijetnjom za svoju zemlju. Republikanci i demokrate u SAD upozoravali su da bi dozvoljavanje turskog napada moglo da dovede do masakra Kurda i da pošalje zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom svijeta.

Američke trupe neće podržavati niti će biti uključene u operacije i neće više biti u neposrednoj oblasti u sjevernoj Siriji“, rekla je predstavnica za štampu Bijele kuće Stefani Grišam, u neuobičajenoj izjavi kasno sinoć. Ona nije pominjala šta će biti sa Kurdima.

Bijela kuća je ponovila da SAD neće držati u zarobljeništvu borce DAIŠ-a “iz Francuske, Njemačke i drugih europskih država”. Turska će sada biti odgovorna za sve borce DAIŠ-a u područjima osvojenima u protekle dvije godine, kazala je Bijela kuća.

U sjevernoj Siriji nalazi se oko 1.000 američkih vojnika. Visoki američki zvaničnik rekao je da će se oni povući iz te oblasti a možda i potpuno izaći iz zemlje ukoliko izbiju velike borbe izmedju turskih i kurdskih snaga.

Bijela kuća je saopštila da je objava uslijedila poslije telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trampa i Erdogana.

Tramp ispunjava obećanja?

Ova odluka jasno pokazuje Trampovo usmjerenje da okonča američku umiješanost u inozemstvu, što je bilo jedno od njegovih ključnih obećanja. Međutim, ostvarenje njegovog plana da se američke snage brzo povuku iz Sirije, Iraka i Afganistana usporeno je zbog zabrinutosti američkih zvaničnika i saveznika SAD-a o opasnom vakuumu koje bi takvo povlačenje donijelo.

Od januara američki zvaničnici pokušavali su da izdejstvuju stvaranje bezbjedne zone u sjevernoj Siriji da se pruži bezbjednosna tampon zona između turske vojske i kurdskih snaga, ali se turska stalno bunila zbog sporog sprovođenja tog plana.

Objava Bijele kuće došla je dan pošto je Erdogan uputio dosad najoštrije upozorenje o jednostranoj vojnoj operaciji u sjeveroitičnoj Siriji, a turska vojska je počela da šalje jedinice i opremu na svoju granicu sa tom oblasti.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima zaprijetile su snažnim odgovorom na svaki turski upad.

Nećemo oklijevati da pretvorimo svaki neisprovociran turski napad u opšti rat na cijeloj granici da bismo branili sebe i naš narod“, napisao je u Twitter poruci portparol SDF Mustafa Bali.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj