ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BiH U BEOGRADU! Danas trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik, na poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, učestvovat će danas na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske u Beogradu, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. 

Prema protokolu, nakon predviđenog trilateralnog samita, bit će položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, na lokaciji Sremska Rača.

Brojna su otvorena pitanja između BiH i Srbije

Bosna i Hercegovina ima brojna otvorena pitanja sa Srbijom, koja godinama ljuljaju bilateralne odnose dvije zemlje, ali za koje očigledno rješenja nema godinama.

Može li trilateralni sastanak u Beogradu pomoći u rješavanju bilateralnih odnosa BiH i Srbije – mnogi smatraju nezahvalnim za prognozu. Sutrašnji sastanak Turska će iskoristiti za razgovore o ekonomskoj saradnji, ali teško je očekivati da će biti posrednik da BiH i Srbija nađu zajednički jezik za brojna otvorena pitanja.

Šesnaest godina nije moguće napraviti iskorak o četiri sporne tačke na granici BiH i Srbije. Jedna je kod hidroelektrane Zvornik,  druga u Bajinoj Bašti. One su najzanimljivije vlastima i jedne i druge zemlje.

Ništa manje interesantne nisu ni pruga Beograd – Bar, koja prolazi kroz bh. općinu Rudo, ali ni Međurječje, koje zvanično pripada BiH, ali je u cijelosti okruženo teritorijom Srbije.

BiH principijelna

Prijedlozi za rješenje uglavnom su dolazili iz Srbije, ali u BiH nisu prihvaćeni jer su glasili metar za metar, odnosno razmjenu teritorije.

– BiH je vrlo principijelna u svom stavu da se pitanje granica rješava tako što bi se u prvom koraku ovjerile Badinterove granice, gdje se kaže da granice bivših republika postaju granice novih država. Nisam siguran da će se sutra tako lako primaći ovi stavovi jer u sebi sadrže niz podproblema. Prvi problem je zamjena teritorije, a onda i pitanje dviju brana na Drini – ističe stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero.

I nije ovo kraj sporenju sa Srbijom, problem je iskorištavanje hidripotencijala rijeke Drine.  I kao da sve ovo nije dosta, došao je i problem ilegalnih migranata, koje upravo naše istočne komšije preko granice na Drini sa svoje teritorije prebacuju u BiH. Jedna od ključnih kočnica zbog koje ne dolazi do rješavanja ovih problema je što BiH ne govori jedinstvenim glasom.

– BiH kao jedna od strana u tim razgovorima nema zajednički stav. Ne postoji konsenzus ni po jednom od tih pitanja, što je bilo jasno i prošli put kada je Bakir Izetbegović bio u Predsjedništvu BiH. Razgovarati treba, ali od sutrašnjeg sastanka ne treba očekivati unapređenje bilaternih odnosa, jer mi tamo idemo s najmanje dva različita stava po ovim pitanjima gdje Milorad Dodik u prvom redu zastupa interese Srbije – politički analitičar smatra Denis Čarkadžić.

Prema već poznatim stavovima obje strane teško je očekivati da se i jedno od ovih pitanja pokrene s mrtve tačke. Ipak, nije nevažno da je rješavanje pitanja granica jedan od uvjeta za ulazak u EU, kako BiH tako i Srbiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj